IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи вяла седмица с понижения 

Все пак и демократите, и републиканците вероятно ще избегнат неплатежоспособност и смущения на капиталовите пазари

23:12 | 12.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След вялата седмица и в петък не се показа подобрение за индекса Dow Jones Industrial. Водещият американски бенчмарк се понижи с 0,1% до 33 300 пункта в края на търговската сесия. Заседмицата той е загубил 1,1% от стойността си.

Nasdaq 100 се справи малко по-добре - със седмична печалба от 0,4%. Но технологичният индекс също се понижи в петък - с 0,35% до 12 284 пункта. Общопазарният S&P 500 се понижи с 0,16% до 4124,08 пункта.

Понастоящем инвеститорите преценяват възможностите на фондовия пазар чрез евентуална скорошна пауза на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и негативните последици от евентуална рецесия.

Подновеният призив за повишаване на лимита на дълга от страна на министъра на финансите Джанет Йелън засили недоумението на инвеститорите в петък. „Ако Конгресът не успее да го направи, това наистина ще влоши кредитния ни рейтинг", каза Йелън в интервю за Bloomberg. „Трябва да не изпълним някакво задължение, независимо дали става въпрос за държавни ценни книжа или за плащания към получателите на социални осигуровки“. 

Междувременно настроенията сред потребителите в САЩ се влошават. Проучването на Мичиганския университет за потребителските нагласи за май се понижи повече, отколкото очакваха икономистите. Дългосрочните инфлационни очаквания на потребителите за следващите пет до десет години също се повишиха, докато икономистите очакваха лек спад.

Икономическите опасения на потребителите рязко са се увеличили, заяви Джоан Хсу, ръководител на проучването. Тя посочи и спора в Конгреса за повишаване на тавана на дълга. Ако той не бъде вдигнат, независимата бюджетна служба на Конгреса на САЩ смята, че правителството във Вашингтон е изправено пред фалит през първите две седмици на юни.

В най-лошия възможен случай финансовите пазари ще бъдат заплашени от срив, пише анализаторът Кристиан Хенке от брокерската компания IG. Но и демократите, и републиканците вероятно ще избегнат неплатежоспособността и смущения на капиталовите пазари най-късно в последната минута, смята експертът.

При Tesla инвеститорите трябва да претеглят както положителните, така и отрицателните новини преди уикенда. Например, производителят на електрически автомобили повиши цените за трети път този месец. Въпреки това новината за изтеглянето на 1,1 млн. автомобила в Китай поради дефектни спирачки не се прие добре.

Междувременно главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск също все още е в центъра на вниманието с новини от услугата за кратки съобщения Twitter, която той все още оглавява. След хаотични шест месеца той оставя Twitter в ръцете на рекламния експерт Линда Якарино, която за последно оглавяваше рекламния бизнес в медийната група NBCUniversal. Акциите на Tesla бързо се отказаха от ръста си при откриването на борсата в петък и се понижиха с 2,38%. Тези на Twitter приключиха сесията с ръст от 0,66% до 53,70 долара. 

В Dow акциите на IT компанията IBM заеха водеща позиция с ръст на цената от 1,6%. В дъното на индекса бяха акциите на производителя на спортни стоки Nike, които загубиха 1,64%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още