IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване на по-силно лятно търсене

Анализаторите очакват ефекта от свитите добиви в ОПЕК+ да се прояви от следващия месец

07:51 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се повиши с около 0,5% в понеделник (22 май) като на пазарите влияние оказаха очакванията за ръст на потреблението през лятото, пише Ройтерс. Тенденцията продължава и в сутрешната сесия в Азия. Ръстът е ограничен от неяснотите около разговорите за дълга на САЩ.

Във вторник американският лек суров петрол (WTI) поскъпва с 0,4% до 72,33 долара за барел. Европейския сорт "Брент" достига до цена от 76,24 долара за барел, което е ръст от 0,3 на сто.

На 29 май САЩ отбелязват Деня в памет на загиналите във войните и традиционно това е началото на пътуванията през летния сезон в страната, съответно - и на търсенето на горива. На пазарите започват да влияят още и ограничените добиви в ОПЕК+ и плановете на САЩ за попълване на стратегическия резерв от петрол, коментира пред Ройтерс  анализаторът Хюроюки Кикукава от NS Trading.

Преди седмица Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че ще закупи 3 млн. барела петрол с доставка през август за попълване на стратегическите си резерви.

Goldman Sachs прогнозира, че петролните пазари ще бъдат изправени пред "постоянен дефицит" на доставките през юни. Именно тогава ще бъде усетен ефектът от ограничените добиви (с около 1,16 млн. барела на ден), които предприе петролния картел от началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още