IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Маккарти с „продуктивна" среща, но без сделка за тавана на дълга

Двете страни са останали в противоречие по основния въпрос за разходите, но са близо до споразумение по второстепенни въпроси

07:30 | 23.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кевин Маккарти (вляво) и Джо Байдън. Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg
Кевин Маккарти (вляво) и Джо Байдън. Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти и президентът на САЩ Джо Байдън не успяха да постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга след среща в Белия дом, но планират да продължат разговорите, тъй като САЩ наближават крайния срок за предотвратяване на първия в историята фалит.

В навечерието на срещата президентът заяви, че е оптимист, че ще успеят да постигнат напредък. След приключването на срещата Байдън я определи като продуктивна и „още веднъж повторихме, че дефолтът не е на дневен ред и единственият начин да продължим напред е добросъвестно да постигнем двупартийно споразумение".

Маккарти заяви пред репортери, че тонът на около 90-минутната среща е бил „по-добър от всеки друг път, когато сме водили дискусии". Той също заяви, че срещата е била продуктивна и е дала възможност на двамата лидери да вникнат в детайлите на позициите си, пише The Wall Street Journal.

„Вярвам, че можем да постигнем успех", каза той и добави, че преговарящите ще продължат дискусиите си и че очаква да разговаря с Байдън всеки ден, докато не бъде постигнато споразумение.

Централно място в преговорите заема определянето на най-високото ниво на разходите за следващата година и решението за какъв период от време да се вдигне таванът на дълга, докато не се наложи да бъде вдигнат отново. Двете страни се стремят да постигнат споразумение до 1 юни, когато по оценки на Министерството на финансите САЩ може да останат без пари, за да платят всички свои сметки, което ще доведе до дефолт. Министърът на финансите Джанет Йелън повтори тази оценка в понеделник.

Преди срещата преговорните екипи на Байдън и Маккарти се събраха на Капитолийския хълм. Според запознати двете страни са останали в противоречие по основния въпрос за разходите, но са близо до споразумение по второстепенни въпроси, като например връщането на неизползваните средства за реакцията при коронавируса.

Маккарти заяви, че сделката трябва да бъде постигната тази седмица, за да има време законодателството да бъде прието от Конгреса. Той добави, че ще обмисли възможността да отмени планираната за следващата седмица ваканция на Камарата на представителите, ако няма сделка. „Ние ще останем и ще си свършим работата", заяви Маккарти.

След като бъде постигната сделка, вероятно ще са необходими поне няколко дни, за да може споразумението да си проправи път през Конгреса. Маккарти заяви, че планира да даде на депутатите от Камарата 72 часа, за да се запознаят със законопроекта - правило, което беше въведено в началото на този Конгрес. Законодателите от Камарата вероятно ще искат да внесат и изменения към всяко споразумение.

Срещата в понеделник се провежда след няколко спирания и стартирания на преговорите и повишено напрежение сред представителите на Белия дом и републиканците от Камарата на представителите.

Байрън Доналдс (републиканец от Флорида) заяви, че по време на заседание при закрити врата с някои републиканци Маккарти е посочил, че преговорите се проточват и може да се наложи законодателите да отменят част от 10-дневната ваканция, планирана да започне този уикенд.

„Говорихме много за това как да управляваме времето и как ще изглежда това", каза Доналдс.

В неделя Байдън заяви, че републиканците от Камарата на представителите са заели крайни позиции и нарече сегашното предложение на републиканците неприемливо. Представители на Белия дом обвиниха републиканците, че са неразумни в преговорите и прокарват партийни предложения, които имат малък шанс да получат одобрение от двете камари на Конгреса. В същото време републиканците критикуват Байдън, че е изчакал до май, за да се включи в преговорите, и твърдят, че Белият дом не прави достатъчно, за да намали разходите.

Републиканците призоваха за съкращаване на разходите като условие за всяко увеличение на тавана на дълга и през април приеха законопроект в този смисъл, като заявиха, че това е тяхната отправна точка за преговорите. Те също така искат да се ограничат разходите през следващите години. Месеци наред демократите отказваха да преговарят, заявявайки, че таванът на дълга трябва да бъде увеличен без никакви условия, но с наближаването на крайния срок започнаха да водят сериозни преговори по-рано този месец.

Байдън заяви, че би искал да работи за намаляване на дефицита с известно увеличение на данъците за богатите американци, но Маккарти заяви, че увеличаването на данъците не е на дневен ред.

Депутатите от републиканската партия искат също така да приложат промени в правилата за издаване на разрешителни, които да ускорят процеса на изграждане на енергийни проекти, и да затегнат изискванията за работа по някои програми за държавни помощи - предложения, за които Белият дом е дал знак за известна отвореност.

Маккарти заяви, че разходите през следващата финансова година трябва да бъдат по-ниски от тези през миналата година. Според запознати Белият дом е предложил да се запазят дискреционните разходи, които не са за отбрана и за отбрана, без промяна от фискалната 2023 г. до фискалната 2024 г., а през фискалната 2025 г. да се увеличат с 1%.

Демократите искат таванът на дълга да бъде увеличен до изборите през 2024 г., докато първоначалният законопроект на републиканците предвиждаше следващият краен срок за покриване на дълга да бъде март 2024 г. 

Ако Конгресът не предприеме действия за увеличаване на лимита на дълга в скоро време и правителството не може да вземе заем, за да плати всички свои сметки, може да се наложи да спре изплащането на някои пенсии, да се удържат или намалят заплатите на войниците и федералните служители или да се забавят лихвените плащания, което би представлявало дефолт.

Предвид несигурността на преговорите законодателите проучват спешни решения, които биха могли да избегнат изпадането в неплатежоспособност. Почти всички демократи от Камарата на представителите са подписали петиция за освобождаване от отговорност, което е дългосрочна парламентарна маневра, изискваща 218 подписа, за да се наложи гласуване на законодателството за ограничаване на дълга. 

Републиканците контролират Камарата на представителите с 222-213 гласа, така че за да успее петицията, са нужни подписи на поне петима републиканци. Поради правилата за времетраене на маневрата петицията няма да бъде готова за изпълнение преди крайния срок 1 юни.  Маккарти говори пред журналисти след срещата в Белия дом. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg Маккарти говори пред журналисти след срещата в Белия дом. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Прогресивните представители в Сената и Камарата на представителите настояват Байдън да използва 14-ата поправка на Конституцията, за да действа едностранно без Конгреса - неизползван досега процес, който републиканците осмиват и който почти сигурно ще бъде оспорен в съда. 

14-ата поправка гласи, че федералният дълг, разрешен със закон, „не може да бъде оспорван". Байдън заяви, че обмисля да се позове на поправката като начин да продължи да плаща сметките на страната, но че това остава далечна възможност.

Законодателите биха могли също така да се стремят към краткосрочно увеличение на тавана на дълга, за да дадат на преговарящите повече време за постигане на споразумение. Маккарти и други представители на Вашингтон обаче изразиха съпротива срещу този подход.

Споровете за тавана на дълга станаха почти рутинни през последното десетилетие и в повечето случаи бяха разрешавани без драматични последствия. Има обаче и изключения, когато играта на нерви ескалира и съгласие не се постига до последния възможен момент. При подобен епизод през 2011 г. Standard & Poor's за първи път понижи кредитния рейтинг на САЩ, което разклати финансовите пазари. Сега сред инвеститорите нарастват опасенията, че новото републиканско мнозинство в Конгреса ще направи постигането на компромис изключително трудно.

Таванът на дълга е определяната със закон граница за това колко максимално средства може да заема федералното правителство. Последно лимитът беше повишен на 31.4 млрд. долара през декември 2021 г., когато демократите контролираха и двете камари. 

Дефолт по американския дълг би имал катастрофални икономически и финансови последици, предупреждават политици и икономисти.

Липсата на решение през 2011 г. предизвика разпродажба на акции и доведе САЩ до ръба на фалит, като страната загуби своя най-висок кредитен рейтинг. По данни на Goldman Sachs S&P 500 тогава е паднал с 15%, а акциите, които са най-чувствителни към федералните разходи, са се сринали с 25%.

Неизпълнение по дълга на САЩ би имало последствия за световните финансови пазари, тъй като инвеститорите ще загубят доверие в способността на САЩ да изплащат своите облигации, а те се смятат за едни от най-сигурните инвестиции и стоят в основата на глобалната финансова система. Това "може да остави някои трайни белези", поясни наскоро пред Ройтерс Дейвид Кели, главен глобален стратег в J.P. Morgan Asset Management, включително трайно да повиши разходите за финансиране на американския дълг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Норвежките пенсионери таа година нема да си играят на борсички, газовите хранилища са напръцкани на 65.93 %. https://agsi.gie.eu/#/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
The Government Pension Fund Global, also known as the Oil Fund, was established in 1990 to invest the surplus revenues of the Norwegian petroleum sector. https://***.euronews.com/green/2023/02/13/energy-crisis-europes-spend-to-shield-consumers-nears-800-billion-where-is-the-money-going
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още