IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на новини около разговорите за дълга на САЩ изнервя пазарите

Изпращаме много негативни сигнали за възможността да управляваме икономиката си, смята Ел-Ериан

23:29 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фондовите пазари отвъд Океана потънаха във вторник (23 май) на фона на липсата на новини около преговорите за тавана на дълга на САЩ. Търговците интерпретираха това като сигнал, че липсва прогрес, на който се надяваха, пише CNBC.

В понеделник председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти и президентът на САЩ Джо Байдън имаха среща, която Маккарти определи като "продуктивна", но разговорите отново приключиха без конкретен резултат.

"Изпращаме много негативен сигнал относно нашата възможност да управляваме икономиката си, камо ли да осигуряваме стабилност за останалия свят", коментира главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан пред CNBC.

Заради тази несигурност Dow Jones загуби почти 0,7% от стойността си и затвори на ниво от 33 055,51 пункта. За S&P 500 спадът днес е съществен - в рамките на 1,12% до 4145,58 пункта, а Nasdaq, в чиито състав преобладават технологичните компании изтри 1,26% от стойността си до 12 560,25 пункта.

Сред големите губещи днес се нареди и Alibaba, която съобщи, че същращава 7% от служителите си в своето звено за облачни услуги, което се подготвя за IPO. Източник на CNBC коментира, че служителите, които ще бъдат освободени вече са получи уведомление, а на някои от тях е предложена друга позиция в компанията. Новината доведе до поевтиняване на акциите на гиганта с почти 4 на сто до 82,88 долара за брой.

Цената на петрола удържа ръста си, записан след предупрежденията на Саудитска Арабия към търговците на къси позиции. Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 1,5% до 73,11 долара за барел. Европейския "Брент" досига до цена от 77,03 долара за барел, или повишение от 1,2 на сто.

На валутните пазари стойността на долара се повиши до 1,0768 евро. Един британски паунд се разменя за 1,2414 долара.

Цената на златото се понижава с минималните 0,03% до 1976,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още