IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dronamics осъществи първи полет на карго самолета "Черен лебед"

Дружеството се готви за разгръщане на търговски операции и реални карго полети с дрона

11:30 | 25.05.23 г. 1
Снимка: Дронамикс Кепитъл АД
Снимка: Дронамикс Кепитъл АД

Компанията за карго дронове Dronamics е осъществила успешно първия полет на самолета си Black Swan („Черен лебед“) на летището в Балчик седем месеца след обявяването на партньорството с летището за тестови полети.

Самолетът „Черен лебед“ е бил дистанционно пилотиран от двама пилоти на търговски авиолинии от наземната контролна станция Dronamics, посочва се в съобщение на дружеството.

„Успешният полетен тест валидира лицензираната технология за товарни дронове на компанията за търговски полети в Европа, която трябва да започне по-късно тази година“, пише още в съобщението.

„От деня, в който за първи път си представихме как може да изглежда самолетът „Черен лебед“, работихме за този полет. Днес ние създадохме история и се гордеем, че демонстрирахме валидността на нашата дрон технология”, коментира Константин Рангелов, съосновател и технически директор на Dronamics.

„Вече можем да се съсредоточим върху следващата стъпка, разгръщането на нашите търговски операции“, допълва Свилен Рангелов, съосновател и изпълнителен директор на компанията.

Самолетът „Черен лебед“ може да носи 350 кг на разстояние до 2500 км, като позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии.

Dronamics е първата в Европа лицензирана авиокомпания за товарни дронове и първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб. Компанията набра 40 млн. долара финансиране, вкл. и от Европейския съвет за иновации и листването на БФБ-София на свързаната компания "Дронамикс Кепитъл". Предстои дружеството да осъществи финансиране от серия А тази година.

Акциите на компанията поскъпват с почти 82% в последната година.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
Браво !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още