IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се оцвети в зелено с надеждата за споразумение за дълга 

Nasdaq отбеляза петия си пореден седмичен ръст, като нарасна с 2,5% за седмицата 

23:10 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите поскъпнаха в петък, тъй като трейдърите съзират възможност законодателите дапостигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга на САЩ, за да се избегне потенциално катастрофален дефолт.

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 328 пункта, или 1 %. Индексът S&P 500 нарасна с 1,3%, а Nasdaq Composite напредна с 2,2 %.

Nasdaq отбеляза петия си пореден седмичен ръст, като нарасна с 2,5% за петте работни дни. S&P 500 също отбеляза едноседмичен ръст, като напредна с 0,3%. Dow изостана тази седмица, като загуби 1%, изчислява CNBC.  

Intel и American Express са с ръстове съответно от 5,8% и 4,1%, за да поведат в Dow. Технологичният и потребителският сектор на S&P 500 се повишиха с по над 2%.

Преговарящите от страна на Конгреса и администрацията на президента Джо Байдън бяха на косъм от постигане на споразумение, което ще увеличи лимита на дълга на САЩ за две години. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви, че разговорите в четвъртък вечерта са дали напредък, но добави: „Сега трябва да постигнем по-голям напредък". Пазарите на 26 май Пазарите на 26 май

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че САЩ може да изпаднат в неплатежоспособност още на 1 юни, ако таванът на дълга не бъде повишен. Икономисти и лидери от Wall Street също изразиха загриженост относно евентуалните опустошителни последици от неплатежоспособността на американския дълг.

„След като сделката за дълга бъде сключена, пазарите ще трябва да се справят със суровата реалност, че Фед ще убие тази икономика", написа в петък Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. „Краят на затягането може да не настъпи до края на лятото и това означава, че вероятно ще получим по-големи намаления на лихвите през следващата година“. 

Новите данни, изнесени в петък сутринта (местно време), показаха, че инфлацията се е повишила повече от очакваното през април. Индексът на разходите за лично потребление, предпочитаният от Федералния резерв измерител на ценовия натиск, се повиши с 0,4% през миналия месец и с 4,7% спрямо година по-рано. 

Показателят, който изключва храните и енергията – т.нар. основен PCE – расте с 0,4% спрямо март и с 4,7% спрямо април 2022 г., надминавайки прогнозите на икономистите.

Потребителските разходи, коригирани спрямо цените, се увеличават през април с 0,5% след липса на промяна през март. Увеличението беше най-значимото от началото на годината и отразява повишението както при цените на стоките, така и при услугите.

Въпреки че инфлационният темп се забавя след пика си преди година, устойчивото търсене на домакинствата рискува да задържи ценовия натиск висок. Това е предизвикателството, пред което са изправени служителите на Фед, докато обсъждат дали да преустановят кампанията си за повишаване на лихвите и да оценят последиците от по-строгите политики върху банковата система и икономиката в по-широк план.

В САЩ поръчките на стоки за дълготрайна употреба нараснаха през април, докато експертите очакваха спад. Освен това през май настроението на потребителите в САЩ - измерено чрез индекса Uni-Michigan - не се влоши толкова, колкото се опасяваха пазарите. 

Що се отнася до корпоративната сфера, след еуфорията около компанията за полупроводници Nvidia през предходния ден сега вниманието беше насочено към Marvell Technology. Подобно на Nvidia разработчикът на чипове, който публикува данните си за първото тримесечие след затварянето на борсата в САЩ предишната вечер, също очаква силно увеличение на продажбите, свързано с изкуствения интелект. Книжата на компанията се изстреляха с 32% до най-високото си ниво от повече от година. Други акции на производители на чипове като Intel , NXP Semiconductors или Micron се възползваха от това и нараснаха с между 4,5 и 5,8%.

Производителите на автомобили Ford и Tesla обявиха партньорство за зареждане на електрически превозни средства. Съгласно споразумението електрическите автомобили на Ford ще имат достъп до повече от 12 000 станции за бързо зареждане (Supercharger) на Tesla в Северна Америка. Освен това бъдещите е-модели на Ford трябва да приемат щепсела на Tesla. Това ще удвои броя на станциите за бързо зареждане, достъпни за електрическите автомобили на Ford. Акциите на Ford поскъпнаха с 6,24%. Акциите на Tesla добавиха 4,72% към стойността си.

Акциите на Costco Wholesales са нагоре с 4,26% след данните на веригата за търговия на едро. Цената на книжата на Bunge се повиши с 0,73 %. Според информирани източници на Bloomberg съвместното предприятие в областта на селското стопанство Viterra, в което Glencore притежава малко под половината, преговаря за сливане с американския си конкурент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още