IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford ще използва мрежата на Tesla от супер бързи зарядни станции в САЩ

Партньорството между конкурентите превръща Ford в първия голям автомобилен производител, който ще разчита на устройствата Supercharger

12:26 | 26.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ford Motor Co. се е договорил с Tesla Inc. да осигури достъп на собствениците на електрически превозни средства на традиционния американски автопроизводител до повече от 12 хил. супер бързи зарядни станции на електромобилния концерн в Северна Америка в началото на 2024 г., съобщава Ройтерс.

Връзката между конкурентите превръща Ford в първия голям автомобилен производител, който ще разчита на зарядната мрежа на Tesla от устройства Supercharger.

Лесният достъп до зарядни станции се счита за основен проблем за по-широкото внедряване на електромобилите в САЩ, изтъкват анализатори.

Tesla заяви миналия ноември, че ще предостави своите зарядни устройства на други производители на автомобили и оператори на зарядни мрежи.

Адаптер, разработен от Tesla, ще осигури на електромобилите на Ford, оборудвани с комбинирана система за зареждане (CCS), достъп до портовете на устройства V3 Supercharger. Базираният в Детройт концерн ще оборудва бъдещите си електромобили със зарядната система на Tesla, изключвайки необходимостта от адаптер за директен достъп до въпросните устройства. Очаква се първите такива модели да се появят на пазара през 2025 г.

„Идеята е, че не искаме мрежата от супер бързи зарядни устройства на Tesla да бъде като оградена градина. Искаме да бъде нещо, което подкрепя електрификацията и устойчивия транспорт като цяло“, изтъква изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск по време на дискусия в Twitter Spaces с изпълнителния директор на Ford Джим Фарли.

От своя страна Фарли заяви, че неговата компания харесва сигурността на тези устройства и техния софтуер, „лекотата на използване на конектора и неговата надеждност“.

„Tesla минава през гарата като шинкансен (високоскоростен японски влак – бел. ред.) със скорост от 300 километра в час“, изтъква Фарли. „Научаваме много от тях“, добавя той.

Tesla разполага със 17 711 устройства Supercharger в САЩ, което представлява около 60% от всички зарядни устройства в страната. Те могат да осигурят за по-малко от час стотици километри пробег на даден електромобил.

В четвъртък Фарли обяви партньорството по време на разговора в Twitter Spaces.

Събитието се проведе само ден след като Twitter се срина многократно по време на дългоочаквания разговор между Мъск и губернатора на Флорида Рон Десантис, възпрепятствайки усилията на Мъск да рекламира своята социална платформа, която купи за 44 млрд. долара миналата година.

Разговорът между Мъск и Фарли в Twitter Spaces продължи около половин час и премина без технически проблеми.

По време на форум, организиран от Morgan Stanley същия ден, Фарли заяви, че „от гледна точка на инфраструктурата мисля, че има място за известно сътрудничество между автомобилните компании, което е напълно неестествено за нас“. Според него първата стъпка е да „работим заедно по начин, който не сме пробвали, вероятно между новите електромобилни марки и традиционните стари концерни“.

Той определи като „напълно нелепо" това, че пред индустрията има различни видове конектори и „ние дори не можем да се споразумеем кой да използваме".

Преди това Мъск написа в Twitter: „Мисля, че цялостната стратегия на Ford с електромобилите е умна. Електрическият F-150 (Lightning) се радва на голямо търсене“.

Той също така защити Ford относно загубите в бизнеса му с електрически превозни средства. „Винаги трудно с маржове при новите линии превозни средства, особено когато има големи технологични промени“, посочи милиардерът.

Фарли каза в четвъртък, че Ford трябва да поеме инициативата, за да достигне до нова компания като Tesla или Nio Inc. или BYD „за да работят заедно по неестествен начин като конкуренти“.

„Мисля, че ще видите Ford да прави това, просто защото сме такава компания", подчерта той.

Тази година Tesla започна да се разширява отвъд собствените си конектори и да включва конкурентния CCS стандарт в някои от своите станции в САЩ, тъй като администрацията на президента Джо Байдън е готова да предостави милиарди долари субсидии за разширяване на федералната зарядна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 10 месеца
Лошо новина за копейколюбците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още