IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Неохим" може да повиши дивидента от 5 лв. на 6,8 лв. на акция

Общата сума, която ще се разпредели на акционерите, е малко над 17,6 млн. лв.

14:58 | 02.06.23 г.
Заводът през нощта. Снимка: neochim.bg
Заводът през нощта. Снимка: neochim.bg

„Неохим“ АД вероятно ще увеличи дивидента от 5 лв. на акция, както предложи Съветът на директорите, на 6,8 лв. брутно на акция, както е предложил акционер с дял над 5% в капитала. Предложението за 6,8 лв. е постъпило преди дни в Търговския регистър.

Кое от двете предложения ще бъде одобрено, ще стане ясно на 21 юни, когато е редовното годишно общо събрание на акционерите. Поканата и материалите към нея са публикувани на сайта x3news.com.

Дружеството приключи 2022 г. с рекордни приходи и печалба в размер на 70,1 млн. лева. Компанията изплати по 5 лева брутен дивидент на акция през миналата година от печалбата за 2021 г.

С новата стойност от 6,8 лв. дивидентът би достигнал 17,6 млн. лв. 

Останалата част от печалбата за миналата година в размер на над 52,6 млн. лева се предлага да бъде отнесена като допълнителни резерви.

Ако бъде одобрен от акционерите, дивидентът ще започне да се изплаща от 17 август чрез Централен депозитар и ЦКБ или инвестиционните посредници.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Право да получат дивидент имат лицата, вписани в централния регистър на ценни книжа, воден от Централния депозитар, като акционери с право на дивидент на 14-ия ден след деня на общото събрание, на което е приет годишният отчет на дружеството и е гласувано изплащането на дивидента.

В последната година акциите на „Неохим“ поевтиняват с 26% до 39,2 лв. за брой, а пазарната капитализация на дружеството е 105 млн. лева.

От средата на април дейността в предприятието е блокирана заради сериозна авария. За първото тримесечие то обяви силен спад на приходите и загуба на индивидуална основа. Консолидираният отчет ще бъде публикуван малко по-късно този месец.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още