IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационери на Credit Suisse обвиняват бивши шефове на банката в поемане на прекомерен риск

Заведено е дело в съд в Ню Йорк, ръководителите са обвинени, че са създали и поддъжали култура, която поставя печалбите над доброто управление

17:43 | 22.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Група притежатели на облигации на Credit Suisse от първи ред е завела колективен иск, в който обвинява бивши ръководители на швейцарската банка, включително трима бивши главни изпълнителни директори, че са отговорни за фалита ѝ, съобщава Ройтерс.

Делото е заведено в съд в Ню Йорк във вторник. Обвинени в иска са бившите шефове Томас Готщайн, Тиджане Тиам и Брейди Дуган, както и няколко други ръководители на по-ниско ниво. Според ищците те са извършили прекалено рискови сделки за постигане на висока краткосрочна възвръщаемост и бонуси.

„Директорите и висшите ръководители на Credit Suisse и гнилата култура, която те са насаждали и насърчавали, унищожиха доверието в банката, което доведе до нейния крах“, казва се в иска.

Ръководителите са обвинени също така, че са създали и поддържали култура в Credit Suisse, която поставя печалбите и прекомерното поемане на риск над доброто управление на риска и спазването на закона.

Като част от поглъщането на рухналата банка от конкурента ѝ UBS швейцарският регулатор реши да обезцени облигации от първи ред за близо 18 млрд. долара, което силно изненада кредиторите на банката. Сделката преобърна отдавна установената практика да се дава приоритет на притежателите на облигации пред акционерите при възстановяване на средства и предизвика стотици съдебни дела.

Миналия месец Федералният административен съд на Швейцария заяви, че е получил 230 иска срещу финансовия регулатор на страната FINMA заради въпросното отписване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 10 месеца
облигационните *** са изненадани, че търпът загуби?ЕМИ НЕМА ДЕПОЗИТИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ОТКРАДНАТИ ЗАРАДИ ОТРИЦАТЕЛНАТА ЛИХВА, нема и капитол заради рискови сделки.Оставате ние, облите, да ве *** и доят.УДРИ. НАЛИ ТАКА БЕШЕ МОДЕРНО У БАНКОВИЕ СВЕТ - КОЛИЧЕСТВЕНИ И НУЛЕВИ...............СЕГА СТЕ ВИЕ. На една ръка разстояние от калашникът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още