IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът на БФБ се сви с 50% до 256 млн. лв. за полугодието

При сделките намалението е с 44% до 33 хил. Основният акционер пита защо борсата работи на оперативна загуба

17:49 | 05.07.23 г. 2
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Оборотът на „Българска фондова борса“ АД (БФБ) намалява с 50% на годишна база до 256,4 млн. лв. за първото полугодие на 2023 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на пазарния оператор.

Само за юни 2023 г. оборотът е в размер на 89,5 млн. лв. при намаление с 10% на годишна база.

При сделките спадът е с 44% на годишна база до 32 595 броя за периода януари-юни 2023 г. Само за юни транзакциите са 6397, което представлява спад от 41%.

„Българска фондова борса“ отчете загуба в размер на 291 хил. лв. преди приходите от дивиденти за първото тримесечие на 2023 г., спрямо загуба от 81 хил. лв. за същия период на 2022 г. Тьй като през първото тримесечие на тази година дружеството получи 710 хил. лв. дивидент от електроенергийната борса „БНЕБ“ ЕАД, то отчете нетна печалба от 419 хил. лв. за тримесечието.

Собствените приходи (от комисиони, такси и други) на БФБ намаляха със 105 хил. лв. до 753 хил. лв. за януари-март 2023 г., спрямо същия период на 2022 г. В същото време разходите за дейността се увеличиха със 112 хил. лв. до 1,058 млн. лв. за първото тримесечие на годината.

Отчитаните загуби в неконсолидирания отчет (преди дивидентите от „БНЕБ“) не са останали незабелязани от основния акционер, Министерството на финансите, което има дял от 50,05%.

На последното общо събрание на акционерите представителят на държавата Валери Вулев е направил коментар за отчитането на загуби от оперативна дейност на БФБ през последните три години и е поставил въпрос какви мерки ще предприеме Съветът на директорите за подобрение в тази посока, става ясно от протокола от събранието, публикуван в x3news.com.

Изпълнителният директор Маню Моравенов е отговорил, че цитираните резултати са свързани с настъпилата финансова криза, процесите на инфлация в страната и цялостното състояние на капиталовия пазар у нас, както и че дружеството прави всичко възможно, доколкото това зависи от него, за да бъде постигнат положителен финансов резултат в рамките на следващите три години.

Същевременно борсата като финансова институция има фиксирани разходи, които няма как да бъдат редуцирани. Съветът на директорите търси всякакви възможности за увеличаване на приходната част, като през последната година има ръст на приходите и подобрение на оперативния резултат, което Моравенов очаква да продължи и през настоящата.

На същото събрание, проведено на 29 юни 2023 г., държавата поиска 100% от печалбата да бъде разпределена като дивидент, или по 1,04 лв. на акция. Предложението на Съвета на директорите беше за 0,74 лв. дивидент. Може би по-важното е, че държавата си отваря пътя за дивидент от още 1 лв. на акция, защото блокира предложението на Съвета на директорите за трансформиране на резервите в основен капитал, с което 6,58 млн. лв. от паричните наличности на пазарния оператор (за почти 12 млн. лв. към 31 март 2023 г.), щяха да бъдат защитени от изтегляне под формата на дивидент.

Акциите на БФБ поевтиняват с 5,9% в последните 12 месеца до 9,88 лв. за брой при 65 млн. лв. пазарна капитализация на дружеството. Разпределен е и брутен дивидент от 0,4826 лв. на акция през миналата година, с който понижението е по-малко, или около 1%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lemon's
преди 9 месеца
"Изпълнителният директор Маню Моравенов е отговорил, че цитираните резултати са свързани с настъпилата финансова криза, процесите на инфлация в страната и цялостното състояние на капиталовия пазар у нас, както и че дружеството прави всичко възможно, доколкото това зависи от него"...Този е изпълнителен директор???WTF Какъвто директора такава и борсата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 9 месеца
Добре е държавата да си следи собствеността. Аз не бих чакал 3 години, а бих потърсил нов изпълнителен директор, който да оправи нещата за 3 месеца. Вероятно има резерви за това да се излезе на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още