IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата започна да пълни бюджета – БФБ ще раздаде като дивидент цялата печалба

Също така е блокирана възможността за дивидент в акции и се открива път за евентуален допълнителен дивидент от „общите резерви“ на пазарния оператор

22:20 | 29.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавата започна да пълни бюджета, става ясно след проведеното в четвъртък общо събрание на акционерите на "Българска фондова борса" ЕАД (БФБ).

Съветът на директорите предлагаше дивидентът да е 4,87 млн. лв., като в крайна сметка беше решено той да е 6,87 млн. лв., или с 41% повече, съобщи пазарният оператор чрез x3news.com. Тези 6,87 млн. лв. са 100% от печалбата на БФБ.

Държавата е основен акционер в дружеството с дял от 50,05%. Както вече стана ясно от редица обществени изказвания на представители на правителството, кабинетът се опитва да свие дефицита до 3%, разчитайки и на дивидента на компаниите с преобладаващо държавно участие.

Изплащайки дивидент от 6,87 млн. лв. (цялата печалба), се блокира следващото решение от дневния ред за издаване на 6,58 млн. нови акции, като всеки акционер трябваше да получи по 1 нова за всяка притежавана. За целта трябваше да се ползват 292 хил. лв. от печалбата през 2022 г., но те са дадени като дивидент в предната точка от дневния ред и не може да се ползват пак.

Така в отчета на БФБ остават „общи резерви“ от 6,29 млн. лв., които в следващите месеци държавата може да реши да изтегли като дивидент. Така паричните наличности на „БФБ“ АД може да се стопят значително от 11,7 млн. лв. към 31 март 2023 г. Основната част от паричните наличности и цялата печалба идва от „БНЕБ“ ЕАД (Българската независима енергийна борса), където се търгува електроенергията.

За отпадането на решението за издаване на нови акции е намекнато в темата за борсата във форума на Investor.bg от акционер, присъствал на събранието. Протокол от събранието все още няма, но логиката напълно потвърждава, че няма да има увеличение на капитала.

Но дори да имаше увеличение, правителството пак можеше да изтегли още пари от БФБ, като тогава трябваше да се премине през дълга процедура за обратен сплит (намаляване на броя на акциите) от вече 13,16 млн. броя обратно към старите 6,58 млн. броя, колкото са в момента и колкото си и остават.

На капиталовия пазар се говори, че за създаването на Клирингова къща като гарант по деривативни продукти, както при акциите, така и при електроенергията, са нужни например 14 млн. лв. Друг вариант е да се ползват услугите на чуждестранна клирингова къща. Затова изтеглянето на целия кеш от БФБ може и да няма големи дългосрочни плюсове за борсата, защото тя остава без пари за инвестиции.

Темата е изключително сложна и не може да бъде покрита в тази статия. Включително защото е свързана с дългосрочната визия за БФБ и БНЕБ, в това число и евентуално привличане на чуждестранна борса като акционер в тях. Случва се най-лесното - теглят се пари по най-бързия начин, а какво ще стане после, остава неясно. Разбира се, целта "влизане в еврозоната" е важна.

На родния капиталов пазар не се търгуват други държавни фирми (освен губещата „Слънчев бряг“ АД) и не се очакват други дивидентни изненади от публично дружество, но непубличните държавни компании ще последват съдбата на БФБ - 100% от печалбата за дивидент.

След новината акциите на БФБ поскъпнаха с 2,32% до 9,72 лв. за брой, или с 0,22 лв. на акция. Първоначалното предложение за дивидент беше за 0,74 лв. на акция и достигайки 1,04 лв., то е с 30 ст. по-голямо.

Акциите на БФБ поевтиняват с 5,63% в последните 12 месеца до 9,72 лв. за брой при 64 млн. лв. пазарна капитализация на дружеството. Разпределен е и брутен дивидент от 0,4826 лв. на акция през миналата година, с който пониженето е по-малко или около 1%.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Zdravi paturi e turila дъгата https://***.youtube.com/watch?v=aYDtVXqC7IM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още