IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът владее борсите в Европа в началото на седмицата

Цената на акциите на Wihlborgs Fastigheter се понижи с над 7%, с което шведската фирма за търговски имоти се озова на дъното на Stoxx 600

19:25 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия от седмицата с ръстове, докато инвеститорите се готвят за нова порция икономически данни както от региона, така и от други части на света, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,17 на сто до 448,41 пункта.

Германският индекс DAX записа ръст от 0,45% до 15 673,16 пункта.

Френският показател CAC отчете повишение от 0,45% до 7143,69 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,23 на сто до 7273,79 пункта.

Пазарите реагираха на доклада на Sentix, който показа, че настроението на инвеститорите в еврозоната пада с повече от очакваното през юли, като достига най-ниското си ниво от ноември 2022 г., когато регионът беше притиснат от енергийната криза. Индексът на Sentix за инвеститорското доверие се понижава до -22,5 пункта през юли от -17 през юни. Спадът е по-голям от очаквания от анализатори, анкетирани от Ройтерс – прогнозите бяха индексът да се понижи до -18 пункта.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 юни. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 юни.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за инфлацията в Китай, който остава без промяна през юни, докато заводските цени продължават да спадат, захранвайки опасения за рисковете от дефлация. Индексът на потребителските цени е останал без промяна миналия месец на годишна база, показват данни, публикувани от статистическата служба на страната в понеделник. Това е най-ниското ниво от февруари 2021 г., а силно намаляващите цени на свинското месо са се отразили най-силно на индекса. Основната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, се е забавила до 0,4% от 0,6%. Цените на производител са намалели с 5,4% на годишна база, което е най-силният темп от декември 2015 г.

При индивидуалните акции книжата на британската компания за финансови услуги OSB Group поскъпнаха с около 8 на сто. Междувременно цената на акциите на Wihlborgs Fastigheter се понижи с над 7%, с което шведската фирма за търговски имоти се озова на дъното на Stoxx 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още