IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката Agrofert вече притежава непряко една пета от акциите на "Неохим"

Групата е вписана като едноличен собственик на капитала на българската „Феборан“, която държи акциите

17:07 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Неохим АД
Снимка: Неохим АД

Чешката компания Agrofert вече е вписана като едноличен собственик на капитала на българската „Феборан“ ЕООД.

С това чешкото дружество придобива непряко 20,3% от акциите на производителя на торове „Неохим“ АД, съобщават от публичната компания чрез БФБ-София.

Сделката за придобиването на азотния бизнес на австрийската компания Borealis от чешката Agrofert беше приключена миналата седмица. Така Agrofert придоби „Феборан“, която притежаваше миноритарен дял от акциите на „Неохим“ АД.

Borealis купи „Феборан“ през 2017 г. Основната дейност на „Феборан“ е инвестиционна и е свързана с притежавания дял от „Неохим“. Акциите са закупени в края на 2013 г., става ясно от отчета на „Феборан“ за 2019 г. – последният публикуван в Търговския регистър.

Регулаторно одобрение на сделката

Европейската комисия одобри придобиването на бизнеса с азот на Borealis AG (Borealis NITRO) от Agrofert Group през март. Комисията заключи, че трансакцията няма да породи опасения за конкуренцията в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Сделката е договорена през юни миналата година, когато Agrofert е подало обвързваща оферта за азотния бизнес на Borealis. Чешката група очаква да удвои производствения капацитет на азотни торове след интегрирането на бизнеса на австрийското дружество.

Borealis е собственост на OMV, която притежава 75% от капитала, и държавната петролна компания на Абу Даби ADNOC, която притежава 25% от капитала.

Agrofert е дружество на бившия чешки премиер Андрей Бабиш. Компанията произвежда и продава азотни торове и други технически азотни продукти, както и други химикали за сектора на селското стопанство и храни.

Според информация на сайта на дружеството то е най-голямата група от компании, активни в чешкото и словашкото селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост, втората по големина местна група от химически компании и третият по големина местен износител. За групата работят 31 хил. души, 21 хил. от които са в Чехия. Това я превръща в най-големия чешки работодател.

Удвояване на производствения капацитет

Групата Agrofert се състои от над 200 отделни компании и има производства за азотни торове в Чехия, Словакия и Германия. Със сделката за азотния бизнес на Borealis компанията ще навлезе и на пазари като Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Сърбия, освен в България, посочва се в съвместно съобщение на Agrofert и Borealis.

През 2022 г. Agrofert е генерирала консолидиран оборот в размер на 10 млрд. евро.

Borealis, след продажбата на бизнеса с азот, ще се фокусира върху основните си дейности за предоставяне на иновативни и устойчиви решения в областта на полиолефините и основните химикали и върху трансформацията към кръгова икономика.

В последните месеци "Неохим" често прекъсва продължително дейността си заради аварии. От 7 юли производствените инсталации работят при нормален режим. Заводът не работеше от средата на април заради авария и планов ремонт.

В последната година акциите на "Неохим" поевтиняват с над 31%, а пазарната капитализация е малко под 85,5 млн. лева.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още