IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на институционалните инвеститори за европейските акции се помрачават

Печалбата на акция на публичните компании от Европа като цяло се очаква да намалее с 1,8% тази година, според прогноза

16:41 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Големите институционални инвеститори са все по-притеснени за перспективите пред европейските фондови пазари след разочароващите резултати от второто тримесечие.

Резултатите от месечното проучване на Bank of America показват, че 71% от мениджърите на световни фондове очакват фондовите пазари в Европа да отслабнат през следващите месеци. През юли делът на песимистите е бил 66%, пише FT.

Според 29% от анкетираните мениджъри европейските акции са надценени.

Регионалният индекс Stoxx 600 нараства с около 7% от началото на годината досега. Във вторник бенчмаркът достигна петседмично дъно заради глобалните разпродажби на акции, тъй като инвеститорите се тревожат за здравето на китайската икономика и траекторията на лихвите в САЩ. Опасенията са, че лихвите в САЩ ще останат високи за по-дълго време, за да се ограничи инфлацията.

Неблагоприятните финансови отчети за второто тримесечие на годината на европейски компании допринасят за влошаването на настроенията сред мениджърите на фондове. Резултатите на 44% от европейските компании са надхвърлили прогнозите за приходите на анализаторите за второто тримесечие. Общо 30% от дружествата обаче не са оправдали прогнозите, според данни на Morgan Stanley.

Капиталовият стратег в Morgan Stanley Джорджо Маганьоти отбелязва, че средната еднодневна реакция на цената на акциите на компания, която е надвишила прогнозите за печалба на акция през второто тримесечие, е повишение от 0,81 процентни пункта. При компаниите, които не оправдават очакванията, средната реакция е спад от 1,65 процентни пункта.

„Цените на акциите продължават да се представят по-слабо, когато една компания не отговаря на очакванията, отколкото да се представят по-добре, когато надмине [прогнозите на анализаторите]“, отбелязва той.

Печалбата на акция на публичните компании от Европа като цяло се очаква да намалее с 1,8% тази година, според консенсусна прогноза на финансови анализатори. Печалбите за енергийния сектор и сектора на материалите се очаква да спаднат, съответно, с 29,7% и 33,2% през 2023 г. При технологичните компании се очаква ръст от 13,8%.

Резултатите от проучването на Bank of America обаче показват още, че 31 процента от мениджърите на световни фондове не очакват световната икономика да изпадне в рецесия през следващите 18 месеца. Това е над два пъти повече от 14-те процента, които очакваха рецесия тази година до юни.

Мнозинството от анкетираните мениджъри – 60%, все пак очаква глобална рецесия преди края на следващата година.

Междувременно фондовият пазар във Великобритания започва да привлича повече внимание от страна на мениджърите на фондове, тъй като доверието в перспективите пред континенталните акции отслабва.

Настроенията към Обединеното кралство се подобряват значително през август и 24% от анкетираните мениджъри на фондове увеличават позициите си на пазара. Водещият британски индекс FTSE 100 се представя по-слабо от конкурентите на континента тази година, като от началото на годината спада с 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още