IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите все още предпочитат да се придържат към златото

Прогнозите са за поскъпване и дори възможни нови рекорди за благородния метал през идните 12 месеца

13:53 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Златото не губи блясъка си – на това мнение поне са дузина мениджъри на активи, които казват за Bloomberg, че очакват да запазят или увеличат експозицията си към благородния метал през идните 12 месеца.

През последните седмици цената на златото намалява на фона на различни препятствия от растящите лихвени проценти до поскъпването на долара и възможността американските лихви да останат по-високи за по-дълго време. Проучването сред инвеститори – от мениджъри на държавни фондове до хедж фондове – предлага умерен оптимизъм за възможностите пред цените през 2024 г.

Никой от респондентите не посочва, че ще намали експозицията си към златото през следващите 12 месеца, а петима посочват, че очакват даже да я увеличат. Над две трети от тях очакват цените да се покачат, а петима – да минат абсолютните си върхове. Допитването е проведено между 10 и 22 август.

Все още има несигурност около това дали Федералният резерв на САЩ ще сложи край на цикъла на парично затягане, което ще е ключов положителен аспект за неносещото лихва злато. Световните централни банки продължават борбата си с упоритата инфлация, като американският пазар на труда остава изненадващо устойчив на фона на агресивното парично затягане.

И макар да има някои сигнали, че инвеститорите се готвят лихвите да останат по-високи за по-дълго време, пазарът на суапове продължава да включва в ценообразуването това да няма повече лихвени повишения и преминаване към понижения догодина.

„Очакваме да има задържано търсене на злато от инвеститорите, чакащи Фед да приключи“, коментира Дарвей Кунг, ръководител на звеното за суровини и портфолио мениджър на DWS Group. „Това е положително положение от наша гледна точка“, допълни той. Според него златото ще стигне цена от рекордните 2250 долара за унция в този времеви период.

В момента златото се търгува при цена от около 1900 долара, което е спад с около 8% спрямо тазгодишния връх. Рекорд бе достигнат през август 2020 г., когато благородният метал се търгуваше за 2075 долара в разгара на икономическите последици от пандемията.

Минути след 11 ч. българско време цената се повишава с 0,3% до близо 1932 долара.

Икономистите са все по-убедени, че американската икономика ще успее да постигне меко приземяване - промяна в нагласите спрямо по-рано през годината, когато се очакваше икономиката да претърпи рязко свиване.

Убежище

Отделно проучване също показва, че очакванията са за по-високи цени на златото. То ще се търгува на цена от около 2021 долара след 12 месеца, показват медианните оценки на 602 респонденти в рамките на проучването Markets Live Pulse на Bloomberg сред международни читатели, проведено между 14 и 18 август.

Продължаващият апетит за злато говори за оставащи тревоги, свързани с геополитическото напрежение и макроикономическа несигурност – например продължаващото напрежение между САЩ и Китай, войната в Украйна, евентуалната следваща имотна криза в Китай. Други положителни фактори за цената на златото са и продължаващите покупки от страна на централните банки и относително силното търсене на развиващите се пазари.

Междувременно развалянето на корелацията между акциите и облигациите – крайъгълен камък на популярната инвестиционна стратегия 60/40 – също подкрепя аргумента в полза на метала поради способността му да диверсифицира портфейли, посочват от Световния съвет по златото.

„Хората търсят неща, които наистина се движат различно и златото прави точно това“, посочва ръководителят на звеното за връзки с институционалните инвеститори за Азиатско-Тихоокеанския регион без Китай Джаспър Кроули в изказване от вторник. „Диверсификацията сега вече е нещо истинско“, допълни той.

Все пак в краткосрочен план наблюдателите имат много причини да не са оптимисти за бъдещето на благородния метал. За следващите сигнали за лихвените проценти инвеститорите ще следят симпозиума ва Фед в Джаксън Хол. Изказването на управителя Джером Пауъл ще е в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още