IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близкият изток се превръща във вълшебната финансова лампа за света

Монархиите в Близкия изток, пълни с пари и жадни за международно влияние, изживяват своя момент на световната финансова сцена

14:22 | 07.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Столицата на Саудитска Арабия Рияд. Снимка: Bloomberg
Столицата на Саудитска Арабия Рияд. Снимка: Bloomberg

Преди пет години саудитски представители гледаха как вълна от американски финансови мениджъри се оттеглят от безплатната конференция за инвестиции в Рияд след убийството на журналист дисидент, което направи кралството токсично място за правене на бизнес.

Тази година конференцията, наричана „Давос в пустинята“, очаква толкова търсене, че има такса от по 15 хил. долара на човек.

Монархиите в Близкия изток, жадни за глобално влияние, изживяват своя момент на световната финансова сцена. Те са пълни с пари от енергийния бум в момент, в който традиционните западни финансисти, ударени от нарастващите лихви, се оттеглят от сключването на сделки и частните инвестиции, пише Wall Street Journal.

Държавните инвестиционни фондове на региона се превърнаха в модния банкомат за частни инвестиции, рисков капитал и имотни фондове, изпитващи трудности да привлекат пари от другаде.

Пазарът за добри сливания и поглъщания отчитат ръст на интереса от региона. Наскоро обявени сделки включват покупката на инвестиционния мениджър Fortress от фонда на Абу Даби за над 2 млрд. долара и покупката на авиоотдела на глобалния кредитор Standard Chartered от саудитския фонд за 700 млн. долара.

Компании и фондове, контролирани от съветника по национална сигурност на Абу Даби шейх Тахнун бин Зайед ал-Нахиан, се конкурираха за закупуването на Standard Chartered и инвестиционно банкиране Lazard. Освен това те сключиха сделки за придобиването за 1,2 млрд. долара на британска здравна компания и за поемането на частичен контрол върху колумбийски хранителен гигант срещу 6 млрд. долара.

„Сега всички искат да идат в Близкия изток – това е нещо като златната треска в САЩ едно време“, казва Петер Ядерстен, основател на компанията за консултации при привличането на капитал Jade Advisors. „Трудно е да се привлекат пари на други места“, допълни той.

Фонд мениджърите, посещаващи региона, казва, че често чакат срещу конкуренти в чакалните на държавните инвестиционни фондове. Мениджъри от Силициевата долина и Ню Йорк почти постоянно се виждат в лобито с под от бял мрамор на хотел Four Seasons в Абу Даби, както и в други големи хотели, казват те.

Очаква се конференцията в Рияд следващия месец – проект на престолонаследника принц Мохаммед бин Салман и известен под името Future Investment Initiative – да бъде магнит за търсещите пари. През 2018 г. мениджъри от Wall Street се оттеглиха, след като саудитски агенти убиха журналиста Джамал Кашоги, и години наред стартъпи и фондове казваха, че избягват инвестиции от страната по морални причини.

Някои компании продължават да странят от кралството, а групи, защитаващи човешките права, казват, че отношението му към правителствените дисиденти остава сериозен проблем.

Саудитското финансиране обаче започна да се търси повече миналата година, когато другите пари се оказаха в недостиг. На конференцията миналата година шефът на държавния фонд Public Investmen Fund Ясир ал-Румаян седеше в дискусионен панел с двама от мениджърите на най-големите инвестиционни компании в света – Стивън Шуорцман от Blackstone и Рей Далио от Bridewater Associates.

Бен Хоровиц, партньор в Andreessen Horowitz, каза на конференция, спонсорирана от PIF тази пролет, че Саудитска Арабия е „стартъп държава“ и посочи принц Мохамед като неин „основател“, който създава нова култура и нова визия за страната.

Новото господство в региона е най-очевидно сред частните фондове – типът, който заключва парите на инвеститорите с години. Въпреки че подробната статистика е оскъдна, данните за два от най-големите държавни фонда предполагат скок. В PIF на Саудитска Арабия ангажиментите за „инвестиционни ценни книжа“ – категория, която включва частни фондове – нараснаха до 56 млрд. долара през 2022 г. спрямо 33 млрд. долара година по-рано. Държавният фонд Mubadala от Абу Даби съобщи, че ангажиментите за дялово участие са се удвоили до 18 млрд. долара през 2022 г.

Ръководителите на гиганти за частен капитал TPG, KKR и Carlyle Group казват пред инвеститорите, че интересът от Близкия изток остава силен, докато от други части на света намаляват.

„Ако сте в САЩ, има известна степен на безпокойство“, каза изпълнителният директор на Carlyle Харви Шуорц на конференция през юни. Инвеститорите от Близкия изток, каза той, са „много напред, много динамични“.

Докато Близкият изток натиска газта, традиционните поддръжници на инвестиционни фондове – пенсионни планове и финансови фондове на колежи – се оттеглят. Глобалното преминаване към по-високи лихвени проценти причини загуби в най-големите части от техните портфейли – най-вече акции и облигации.

Инвеститорите са вложили 33 млрд. долара в базирани в САЩ фондове за рисков капитал през първата половина на 2023 г., по-малко от половината от сумата от 74 млрд. долара през същия период на 2021 г., посочва PitchBook. Световното набиране на средства за всички частни фондове е спаднало с 10% миналата година до 1,5 трлн. долара, според Preqin – спад, който мнозина очакват да продължи.

„Набирането на средства стана много, много по-трудно през последните 12 месеца“, казва Бренда Рейни, изпълнителен вицепрезидент на Bain & Co., съветваща фондовете за частен капитал.

Причината за изблика на финансиране и сключване на сделки в региона е двойна.

По-високите цени на енергията – страничен продукт от инвазията на Русия в Украйна – дадоха на зависимите от петрола и газа инвестиционни фондове в региона десетки милиарди долари допълнителни пари за харчене. Това означава, че спадът в цените на петрола може бързо да предизвика отдръпване от страните от Персийския залив, както се случи при енергийни бумове, превърнали се в крах в миналото.

В същото време саудитският принц Мохамед и висши служители в ОАЕ се борят за по-голямо влияние на световната сцена – в геополитиката, финансите и спорта – наливайки допълнителни пари в своите инвестиционни фондове, за да сключват сделки и да разширяват индустрията у дома.

Пресечната точка на политиката и финансите в региона превърна фондовете от Персийския залив от Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар в основни финансови поддръжници на две ключови фигури от администрацията на Тръмп: Джаред Къшнър и бившия министър на финансите Стивън Манучин, които заедно събраха милиарди долари от региона.

Фондовете от Персийския залив са накарали конкурентите си в САЩ да отворят офиси в региона, за да печелят по-лесно инвестиции, казват мениджърите на фондове.

BlackRock заяви, че ще създаде екип на място в Рияд, посветен на стимулирането на инвестициите в инфраструктурни проекти в Персийския залив.

Millennium Management, базиран в Ню Йорк, откри офис в Дубай през 2020 г. и последваха други, включително компанията за частен капитал CVC Capital Partners и ExodusPoint Capital Management – най-големия досега стартиращ хедж фонд с 8 млрд. долара първоначален капитал. Европейските Tikehau Capital и Ardian създадоха екипи в Абу Даби, а мениджърът на алтернативни инвестиции в САЩ Pretium нае ветеран от местната индустрия от Дубай.

Далио също създаде офис в Абу Даби за Dalio Family Office, негово лично начинание. Rajeev Misra, дългогодишен финансист на SoftBank Group, който осигури над 6 млрд. долара ангажименти за ново начинание от множество свързани с Абу Даби инвестиционни фондове, се премества в ОАЕ от Обединеното кралство, посочват хора, запознати с плановете му.

Сега има „осъзнаване, че отношенията трябва да се изграждат и това не става за една нощ“, казва Джоузеф Морис, базиран в Дубай управляващ директор на базираната в САЩ консултантска фирма Newmark Group.

Подразделението за рисков капитал на Tiger Global изпитва трудности да набере последния си фонд, намалявайки многократно целта си с милиарди долари. Ужилени от загубите и по-хладната среда за набиране на средства, много инвеститори в САЩ се отнесоха хладно, казват инвеститори.

На едно място постигна успех: Саудитска Арабия. Подразделение на PIF, Sanabil, тази пролет добави името на Tiger към публичния списък на фондовите мениджъри, които подкрепя. Други в списъка включват Founders Fund на Питър Тийл Andreessen Horowitz.

Ибрахим Аджами, който ръководи инвестициите в стартъпи в държавния фонд на Абу Даби Mubadala, инвестиращ както в компании, така и във фондове, казва, че средата дава на Mubadala способността да бъде „много внимателен и селективен“ относно това кого подкрепя.

Той може да договори условия, които позволяват на Mubadala да закупи дял в самия фонд мениджър, казва той, или да му позволят да инвестира заедно с други.

„Това, което правим, е да се задълбочим – и по-концентрирано и по-ангажирано – с избрана група от мениджъри“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 7 месеца
"'''Преди пет години саудитски представители гледаха как вълна от американски финансови мениджъри се оттеглят от безплатната конференция за инвестиции в Рияд след убийството на журналист дисидент, което направи кралството токсично място за правене на бизнес."'''' Заради убийството на един журналист ?. Това може да го каже някой ненормален, *** недоразвит , нищожен лицемер лъжец но не и нормален човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Във високите цени на енергията сега делът на руската простотия в Украйна е може би 10-15%.Цените си растяха далеч преди 24.02.2022.За останалите 85-90% петролните монархии могат да бъдат благодарни на Климатичните промени и техните пророци.Аз ко съм на разните му там Абу Даби, Катар и прочие, ще им вдигна паметник с големината на Айфеловата кула.Тея им гарантираха поне още 20-30 години високи цени и пълни ковчежета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още