IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бианор Холдинг" обяви трето придобиване тази година

Дружеството ще увеличи капитала си с неразпределена печалба от минали години, а за 1 съществуваща акция акционерите ще получат 5 нови

12:43 | 19.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Бианор Холдинг“ АД обяви нова сделка и увеличение на капитала със собствени средства.

Дружеството купува българската софтуерна компания “ГоуТуАдминс Груп” ООД (GotoAdmins) – третата сделка за тази година. Засега компанията не обявява цената на трансакцията.

Консултанти по сделката са DGKV, SIS, Tz&P и АФА.

Същевременно на извънредно общо събрание на акционерите на „Бианор Холдинг“, което се проведе на 18 септември, е гласувано увеличение на капитала с 5 729 595 лева от неразпределената печалба. Променен е и уставът, за да отразява новия размер на капитала, приети са нови членове на съвета на директорите предвид предишните две придобивания, както и е избран нов член на одитния комитет.

Ново придобиване

„Бианор Холдинг“ и GotoAdmins са подписали окончателно споразумение за придобиване на 100% от капитала на софтуерната компания.

GotoAdmins е специализирана в областта на DevOps, миграция и управление на облачни услуги, както и дигитална трансформация, посочва се в съобщение на групата, публикувано на сайта x3news.com.

Компанията разработва и управлява персонализирани инфраструктурни решения за стартъпи и малки и средни предприятия. GotoAdmins си партнира активно със световни лидери в областта на ИТ инфраструктурата и свързаните с нея услуги, като Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud и Digital Ocean.

Очаква се след окончателното финализиране на сделката настоящите собственици на GotoAdmins да станат значими акционери в „Бианор Холдинг“, а компанията да запази своя бранд, мениджмънт, стратегия, екип и фокус. GotoAdmins ще оперира като независима компания в холдинга по модела на другите дружества в групата - “Бианор Сървисиз”, “ITIDO” и “Databreathe”.

Увеличение на капитала с неразпределената печалба

Капиталът на „Бианор Холдинг“ ще бъде увеличен от 1 145 919 лева до 6 875 514 лева с издаването на 5 729 595 акции с номинал 1 лев всяка за сметка на същата сума от неразпределена печалба от минали години.

Акциите ще бъдат разпределени под формата на непаричен дивидент, като за 1 съществуваща акция те ще получат 5 нови.

Промените в капитала са отразени и в устава на дружеството.

Акционерите са гласували също така Неделчо Василев Неделчев, Спартак Иванов Кабакчиев и Християн Илиев Македонски да влязат в борда на „Бианор Холдинг“.

Неделчо Неделчев понастоящем е председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на „Общинска банка“. Спартак Кабакчиев е оперативен директор на „Бианор Холдинг”, а Християн Македонски е съосновател и управител на ITIDO Technologies, която публичното дружество придоби по-рано през годината заедно с Databreathe.

За нов член на одитния комитет е предложен Живко Иванов Тодоров на мястото на Надежда Дафинкичева.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поскъпват с 2,5%, а пазарната капитализация е почти 23 млн. лева.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още