IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските акции стартират сесията с ръстове*

Очакванията са, че водещите индекси на Уолстрийт ще запишат седмични загуби заради решението на Фед за лихвите и паричната политика

17:21 | 22.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции започват сесията оптимистично, но вероятно ще регистрират загуби за седмицата, след като Федералният резерв на САЩ реши да не повишава лихвите, но предупреди, че ще ги държи високи по-дълго време заради инфлацията.

Dow Jones Industrial Average отчита ръст от 0,18% до 34 131,38 пункта към 17.10 ч. българско време.

По-широкият индекс S&P500 добавя 0,35% до 4345,26 пункта, а технологичният индекс Nasdaq – 0,53% до 13 294,41 пункта.

Основните индекси на Уолстрийт затвориха рязко надолу в четвъртък, тъй като доходността на облигациите се повиши след срещата на Фед. Референтната доходност от 10-годишните държавни облигации на САЩ се покачи до най-високото си ниво от 2007 г., съобщава Ройтерс.

Това оказа натиск върху Nasdaq Composite, който вероятно ще спадне с над 3% в сравнение с предходната седмица. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита 1,6% спад на седмична база досега, а S&P500 – почти 3%.

Що се отнася до данните за икономиката, индексът на S&P Global за производството в САЩ достига 48,9 пункта – по-добро ниво от очакваните от анализаторите 48 пункта, но все още показва свиване на сектора, тъй като е под 50 пункта.

Индексът за сектора на услугите показва забавяне на разширяването, като достига 50,2 пункта за септември. Очакванията бяха индексът да достигне 50,6 пункта.

Еквивалентните данни за Европа показват, че икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през третото тримесечие.

По отношение на корпоративните новини британският регулатор на конкуренцията сигнализира, че потенциалното придобиване на Activision Blizzard от Microsoft може да бъде одобрено, след като Microsoft преструктурира предложението си.

Инвеститорите следят и преговорите за прекратяване на стачката на работниците в трите най-големи производители в Детройт, САЩ.

Червен флаг за пазарите е рискът от спирането на работата на федералните служби в полунощ на 30 септември заради липсата на споразумение за финансиране, тъй като републиканци и демократи още не са се споразумели за бюджета на страната.

* Данните са актуални към 17.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още