IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните страхове помрачиха настроенията на борсите в Европа

Книжата на енергийните концерни поскъпнаха средно с 1,6% на фона на скока при цените на петрола

19:55 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, тъй като настроенията сред инвеститорите останаха помрачени заради новите сигнали относно инфлацията и икономическите перспективи, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,18 на сто до 446,91 пункта.

Германският индекс DAX отчете спад от 0,25% до 14 217,45 пункта.

Френският показател CAC записа понижение от 0,03% до 7071,79 пункта.

Британският измерител FTSE изтри 0,43% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7593,22 пункта.

Акциите на европейските застрахователни дружества отчетоха общ ценови спад от 1,7%, докато книжата на енергийните концерни поскъпнаха средно с 1,6% на фона на скока при цените на петрола.

Фючърси за международен петролен бенчмарк сорт Брент поскъпнаха с 2,9% до 96,75 долара за барел на борсата в Лондон, докато цената на американския лек петрол WTI напредна с 3,4 на сто до 93,81 долара за барел.

Инвеститорите реагираха на новите данни за пазара на труда в Германия, където показателят, измерващ желанието на фирмите да наемат нови служители, падна до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. по-рано този месец. Много компании от сектора на производството, строителството и търговията планират да се задоволят с по-малко служители. Секторът на услугите също губи сцепление на пазара на труда.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 септември.

Отделно проучване на института GfK показа, че доверието германските потребители вероятно ще се влоши през октомври, тъй като трайно високата инфлация подтиква хората да спестяват повече и намалява шансовете за възстановяване на икономиката преди края на годината. Индексът на потребителските нагласи на германския институт е спаднал до минус 26,5 пункта за октомври от леко ревизирани минус 25,6 пункта, отчетени през септември. Така той е останал под очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, които прогнозираха ниво от минус 26,0 пункта.

На валутните пазари паунът и еврото отново отчетоха спадове в стойността спрямо долара на фона на пазарните очаквания за допълнително повишение на лихвените проценти.

Както Английската централна банка (АЦБ), така и Европейската централна банка (ЕЦБ) посочиха, че спират повишаването на лихвените проценти, тъй като инфлацията се охлажда, а икономическото забавяне започва да избледнява. Служители на Федералния резерв междувременно сигнализираха, че са готови отново да повишат лихвите преди края на годината.

Паундът отчете спад от 0,1% до 1,214 долара, достигайки най-ниското си ниво спрямо щатската валута от 16 март. Еврото записа спад от 0,5% до 1,0517 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още