IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е осми по годишен ръст в ЦИЕ към края на септември

Турските, руските и гръцките акции отчитат най-силни годишни увеличения за периода

13:41 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX към края на септември е на осмо място по ръст на годишна база и на шесто от началото на годината от индексите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

През септември спрямо август индексът остава относително стабилен, въпреки че регистрира спад след средата на септември. На 19 септември бенчмаркът достигна най-ниската си стойност за месеца – 733 пункта, след което отново се възстанови, показват наблюдения на Investor.bg.

Турските акции остават на първо място по ръст на годишна база, като индексът BIST 100 нараства със 162,11% към края на септември 2023 г. в сравнение с края на септември 2022 г.

На второ място са руските акции – индексът MOEX отчита годишно увеличение от 60,08%, следван от гръцкия водещ ATG, който нараства с 52,52% на годишна база.

Единствените индекси в региона, които отбелязват спад на годишна база, са BIRS в Босна и Херцеговина с понижение от 10,64% и SAX в Словакия с 4,58%.

BIST 100, MOEX и ATG са най-силно растящите индекси в Централна и Източна Европа и от началото на годината – със, съответно, 51,29%, 45,45% и 30,07%.

SOFIX нараства с 28,71% към края на септември в сравнение с края на септември 2021 г. и с 25,64% от началото на годината.

Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа към края на септември 2023 г. Снимка: Investor.bg Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа към края на септември 2023 г. Снимка: Investor.bg

През септември спрямо август ATG е най-губещият индекс, като спада със 7,86%, а румънският BET е най-печеливш, като нараства с 8,16%.

Повече руски акции излизат на пазара

В края на септември стана ясно, че руската правителствена комисия, която наблюдава чуждестранните инвестиции, ще принуди публичните компании, които купуват обратно акции от западни инвеститори с отстъпка, да върнат някои от тези ценни книжа на фондовия пазар.

Търговецът на дребно „Магнит“ например завърши през миналия месец обратно изкупуване на блокирани акции от западни инвеститори за 507 млн. долара с 50% отстъпка, пише Ройтерс. Очаква се още компании да последват примера. Руската президентска канцелария преглежда искане от петролната компания „Лукойл“ да изкупи обратно до 25% от нейните акции, държани от чуждестранни инвеститори.

Иван Чебесков, ръководител на отдела за финансова политика на Министерството на финансите, коментира, че вече са разгледани по-малки сделки, по които е имало и решение за връщане на част от тези акции на пазара.

Това би удовлетворило засиленото вътрешно търсене, тъй като местните инвеститори нямат особен избор на активи заради западните санкции.

Чуждестранни компании са сключили около 200 продажби на руски активи между март 2022 г. и март 2023 г., съобщи руската централна банка. Около 20% от сделките са на стойност над 100 млн. долара.

Чебесков казва, че Комисията за чуждестранни активи е провела около 200 заседания през последните 18 месеца, като е издала около 1500 разрешения за сделки на чужденци. Основната цел е да се гарантира стабилността на бизнеса, чиито чуждестранни собственици продават активи.

Русия вече изисква 50% отстъпки от цената и бюджетна вноска от 10%, което САЩ определят като „данък напускане“. Тези 10% изходен данък понякога са повече, посочва Чебесков, особено когато Министерството на индустрията и търговията отговаря за сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още