IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упоритата американска инфлация изтри над 170 пункта от Dow

Индексите слагат край на своята четиридневна печеливша серия

23:13 | 12.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия в четвъртък на червено, притиснати от растящата доходност по държавните ценни книжа на фона на нови данни за упоритата американска инфлация.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри над 170 пункта, което е спад от 0,5%. От своя страна, широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,6%, с колкото се сви и технологичният Nasdaq Composite.

Индексите слагат край на своята четиридневна печеливша серия.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши отново, след като по-рано през деня стана ясно, че инфлацията в страната се е ускорила повече от очакваното. Доходността по 10-годишните облигации стигна 4,707%, а тази по 30-годишните – 4,87%. В същото време 2-годишната доходност стигна 5,069%.

Наскоро доходността удари 16-годишен връх, разтърсвайки акциите. По-рано този месец 10-годишната доходност стигна над 4,8%.

Според някои инвеститори тенденцията на по-висока доходност ще е трайна, което се отразява на пониженията от четвъртък.

Според доклад на Министерството на труда на САЩ от четвъртък индексът на потребителските цени, който централната банка следи внимателно, е нараснал с 0,4% на месечна база през септември и с 3,7% спрямо същия период на миналата година. Резултатите са малко по-високи от прогнозираните от Dow Jones нива на инфлацията от съответно 0,3% и 3,6%.

При индивидуалните акции тези на фармацевтичната компания Walgreens поскъпнаха със 7%, след като тя отчете по-малки загуби и напредък в плановете за намаляване на разходите. Въпреки това насоките за печалбата не бяха много силни, а приходите не отговориха на очакванията.

В петък нова група компании ще представи данни, сред които JPMorgan, BlackRock и UnitedHealth Group.

Продължаващият конфликт между Израел и „Хамас“ все още повдига въпроси за възможен недостиг на петрол, ако геополитическият конфликт се разпространи и сред съседните държави производителки.

В четвъртък водещите сортове петрол не можаха да намерят единна посока. Цената на международния сорт Брент поскъпна с 0,7% до 86,39 долара за барел. Американският WTI пък поевтиня леко, оставайки почти без промяна на равнище от 83,48 долара за барел.

От своя страна, златото поевтиня с 0,3% до 1881,3 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари срещу кошница конкурентни валути, се повиши с 0,7% до 106,58 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още