IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Динамичната ситуация може да доведе до ръст в цените на петрола

Според Ивайло Чаушев от „Делтасток“ има голяма вероятност за стагфлация в еврозоната

12:00 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на петрола вероятно ще се покачат, може би ще видим 100 долара за барел. Ситуацията е много динамична и всякакви ескалации ще доведат до ръст в цената му. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на „Делтасток“, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Според него на енергийните пазари основен фактор остават реакцията на ОПЕК и ситуацията в Близкия изток.

Заради военния конфликт между Израел и "Хамас" има глобално влошаване на геополитическата ситуация, вследствие на което акциите на някои от по-големите компании започнаха да отчитат сериозни ценови спадове - книжата на Nvidia поевтиняха със 17% от скорошните си върхове, отбеляза Чаушев.  

Той посочи, че седмицата беше изключително динамична за всички пазари – крипто, акции и облигации. Американският технологичен индекс Nasdaq спадна с 1,76% само в четвъртък. Microsoft представи добър отчет и до голяма степен помогна за стабилизирането на пазара. Въпреки това има множество фактори, които тежат на акциите – доходността на десетгодишните американски облигации гони 5%, което влошава апетита за акции, обясни Чаушев.

Анализаторът очаква ескалация на ситуацията в Близкия изток, като отчита и влиянието на войната в Украйна.

„Преди няколко дни имаше интересна реакция от златото, тъй като от руска страна обявиха, че са тествали изстрелване на ядрени оръжия в отговор на атака срещу тях“, коментира Чаушев. По думите му златото отбелязва приличен ръст, като в момента се търгува малко под 2000 долара за тройунция и запазва имиджа си на актив убежище.

Чаушев очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да не бъдат повишени заради влошаващата се икономическа обстановка в еврозоната. 

Според Чаушев има голяма вероятност за стагфлация в еврозоната, имайки предвид, че инфлацията едва ли ще спадне към целта от 2%. Може би скоро ще видим ревизия на тези цели, тъй като е много трудно да бъдат достигнати, каза той.

„Правилото на Тейлър показва какъв трябва да бъде основният лихвен процент на централната банка, за да се справи с инфлацията – за ЕЦБ трябва да е над 6,5%, а достигането на това ниво би било пагубно за еврозоната.“

Имайки предвид, че немската икономика винаги е била двигателят на еврозоната, ако тя влезе в по-тежка рецесия, ще повлече и останалите държави, каза още той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още