IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изплува от територията на корекцията

Американските индекси започват оптимистично една седмица, изпълнена с важни събития

22:36 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Американските индекси завършиха сесията в понеделник на зелено. S&P 500 успя да излезе от територията на корекцията, след като инвеститорите дадоха началото на важна седмица, в която се очаква новото решение на Федералния резерв за лихвените проценти, доклад за пазара на труда и отчета на Apple, пише CNBC.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 511,37 пункта, или 1,58%, до 32 928,96 пункта. Индексът на сините чипове записа най-добрия си ден от 2 юни насам.

Широкият индекс S&P 500 напредна с 1,2%, приключвайки деня на ниво от 4166,82 пункта – най-доброто му представяне от края на август.

Технологичният Nasdaq Composite пък прибави близо 1,16% до 12 789,48 пункта.

Най-добре представилият се сектор в S&P 500 беше този за комуникационни услуги, който записа 2% ръст в рамките на най-добрия си ден от края на август. Акциите на компаниите с мегакапитализация Amazon и Meta Platforms повишиха стойността си съответно с 3% и 2%.

Това се случи, след като S&P 500 навлезе в територия на корекция през миналата седмица. Индексът изтри 2,5% за седмицата, което го свали с повече от 10% от най-високата му стойност на затваряне за тази година. За октомври S&P 500 се е понижил с 2,8%. Той е напът да отбележи трети пореден месец на спад. Това би била първата подобна серия от началото на пандемията през 2020 г. насам.

В средата на седмицата се очаква новото решение на Федералния резерв за лихвените проценти. Очакванията са централната банка да остави лихвите на същото ниво. На фона на това, че нарастващите лихвени проценти са основен виновник за тази корекция на фондовия пазар, инвеститорите ще се надяват Фед да сигнализира, че може да е приключил с повишаването на лихвите.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа скочи над 5% в началото на миналата седмица, а днес е на ниво от 4,89%. В петък ще бъде представен нов доклад за пазара на труда през октомври. Инвеститорите се надяват на известно забавяне, което ще позволи на Федералния резерв да се чувства комфортно и да остане на изчакване през останалата част от годината.

След края на борсовата сесия в четвъртък Apple ще представи своя финансов отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още