IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спиди" свива печалбата за деветмесечието въпреки ръста на приходите

Доставките в България са основен двигател на приходите

15:33 | 31.10.23 г.
Снимка: Спиди АД
Снимка: Спиди АД

Куриерската компания „Спиди“ АД свива печалбата за деветмесечието въпреки ръста на приходите. Това се вижда от индивидуалния отчет на дружеството, публикуван чрез сайта x3news.com.

Продажбите на компанията за периода януари-септември са за над 219 млн. лева при 184,1 млн. лева година по-рано, като се увеличават с 19% за една година.

Само за третото тримесечие продажбите са за 76,7 млн. лева при 74,3 млн. лева за второто тримесечие и 65,5 млн. лева за третото тримесечие на 2022 г. На тримесечна база се отчита малко над 3% ръст, а на годишна – 17%.

Доставките в страната като двигател на постъпленията

Нарастването се дължи на доставките в страната, като от началото на годината с равен принос са както онлайн търговията, така и бизнес сегмента, посочват от компанията в междинния си доклад. 

Положителен ефект върху приходите има вливането на „Геопост България“ и „Рапидо Експрес енд Лоджистик“, чийто приходи се отчитат в „Спиди“ АД от датата на вливането - 23.05.2023 г.

Реализираният ръст при международните доставки от 27,5% на годишна база за деветмесечието се дължи на вливането на „Геопост България“, което изцяло обслужваше международните доставки от/до Гърция. Извън „Геопост България“ международните доставки отчитат спад поради понижаващото се потребление в останалата част от Европа и военния конфликт в Украйна, който се отрази задържащо върху доставките в държавите от Централна и Източна Европа.

Броят превозени пратки от началото на годината е 36 млн. броя, с 18,1% над предходната година. Това е под общото нарастване на приходите поради увеличаването на цената на услугата спрямо миналата година и растящия дял на пратките от/до Румъния и Гърция.

Разходи и печалба на компанията

Общите разходи на „Спиди“ достигат почти 193,1 млн. лева към края на септември в сравнение със 163,4 млн. лева към края на септември 2022 г.

Основните разходи са за подизпълнители и възнаграждения – те формират 80% от оперативните разходи. Техният размер до голяма степен е обвързан с броя обработени пратки.

В края на третото тримесечие разходите за подизпълнители са в размер на 94 млн. лева при 78,3 млн. лева за същия период на миналата година, като нарастват с близо 20%.

Разходите за възнаграждения нарастват относително съразмерно с увеличението на приходите и броя на пратките – с 22,3% до 33,8 млн. лева при 27,6 млн. лева година по-рано.

Разходите за материали на компанията се увеличават с 6% до 9,2 млн. лева за отчетния период от 8,7 млн. лева година по-рано.

Увеличават се и разходите за лихви до 1,4 млн. лева от 949 хил. лева, или с близо 47%.

Дружеството реализира нетна печалба в размер на 23,46 млн. лева за деветмесечието при над 31,4 млн. лева година по-рано, като намалението за една година е от почти 25%.

В последната година акциите на „Спиди“ поскъпват с над 30%, а пазарната капитализация надвишава 715,2 млн. лева.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още