IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите търговски данни на Китай удрят цената на петрола*

Прогнозите за по-топла зима засилват опасенията за търсенето на суровината

10:01 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като смесените икономически данни от втория по големина потребител на петрол в света Китай и опасенията за търсенето през зимата компенсират въздействието на удължените съкращения на добива на Саудитска Арабия и Русия, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 95 цента, или 1,12%, до 84,23 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 90 цента, или 1,11%, до 79,92 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 30 цента в понеделник, след като най-големите производители на петрол Саудитска Арабия и Русия заявиха, че допълнителните им доброволни съкращения на добива на петрол остават в сила до края на годината.

Въпреки че вносът на суров петрол в Китай отчете значителен ръст както на годишна, така и на месечна база през октомври, общият износ на страната се сви с по-бърз от очаквания темп.

„Данните за износа на Китай може да се считат за по-слаби от очакваното, но пък има шанс вътрешното търсене да нарасне“, заяви анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Очакванията за намаляване на добива на суров петрол от китайските рафинерии в периода ноември-декември може да ограничат търсенето на петрол и да понижат цените още повече.

Някои анализатори допълват още, че удължаването на тези съкращения е знак, че пазарите все още са предпазливи що се отнася до факторите, влияещи на търсенето, което може да окаже допълнителен натиск върху цените.

„Намаляването на производството на фона на ограниченото въздействие на конфликта между Израел и „Хамас“ върху предлагането на петрол предполага, че Саудитска Арабия все още е загрижена за търсенето“, коментираха анализатори на ANZ в бележка.

Опасенията, че по-топла от очакваното зима може да ограничи търсенето на енергоизточници и горива също натежават върху цените.

„Тази година зимата в Северното полукълбо ще бъде сравнително топла, което ще намали в известна степен потреблението на горива и енергоизточници“, заяви Ли от CMC Markets.

В перспектива, от гледна точка на предлагането, пазарите чакат да видят колко дълго Саудитска Арабия и Русия са готови да съкращават производството си.

„Това, което ще бъде по-интересно за пазара, е дали най-големите производителки ще удължат тези съкращения до началото на 2024 г. или ще започнат да възстановяват тази продукция. Би трябвало да получим яснота по този въпрос в началото на декември“, добавиха анализаторите на ING.

Саудитска Арабия заяви в неделя, че ще продължи с допълнителното си доброволно съкращаване от 1 млн. барела на ден, което означава производство от около 9 млн. барела на ден през декември, коментира източник от Министерството на енергетиката в изявление.

Москва също обяви, че ще продължи с допълнителното си съкращение на доставките с 300 хил. барела дневно от износа на суров петрол и нефтопродукти до края на декември.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още