IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбската КЗК е разрешила на "Софарма" да придобие Pharmanova

Сделката ще се осъществи на няколко етапа, като стартира с придобиване на 25% от капитала на сръбския производител на витамини и добавки

16:18 | 07.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Сръбската Комисия за защита на конкуренцията е разрешила на „Софарма“ да придобие местния фармацевтичен производител Pharmanova, съобщават от българското дружество чрез Бюлетин Investor.

Сделката ще се осъществи на няколко етапа, като стартира с придобиване на 25% от капитала на дружеството, допълва се в съобщението на „Софарма“.

Българската фармацевтична компания обяви сделката за Pharmanova в средата на юли.

Споразумението за сделката предвижда след една година да се придобият 50% от сръбското дружество, а след две години – и цялата компания.

Параметри по сделката не се посочват, нито евентуални условия за придобиването на отделните дялове във времето.

Pharmanova произвежда витамини и добавки. Компанията предлага продуктите си в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония.

Pharmanova е основана през 1991 г. Дружеството получава лиценз за производство на генерични медикаменти през 2002 г., според информация, публикувана на сайта му. През 2007 г. Pharmanova е най-големият частен търговец на едро в Сърбия, като има и собствена верига от аптеки.

През 2022 г. компанията е реализирала нетни приходи от продажби в размер на 10,225 млн. евро.

Групата на „Софарма“ търси възможности за придобивания в Сърбия. Групата присъства на сръбския пазар от 2015 г. В региона на Югоизточна Европа тя развива дейност и в Молдова, Украйна, Русия, Беларус, Азербайджан и Грузия.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с близо 78%, а пазарната капитализация достига малко над 1,2 млрд. лева.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още