IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси не намериха единна посока след хода на Moody's

Инвеститорите са в очакване на важни данни за инфлацията

23:30 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските индекси не успяха да намерят единна посока в понеделник. S&P 500 приключи сесията с минимално изменение, докато инвеститорите са в очакване на ключови данни за инфлацията, пише CNBC.

Широкият индекс завърши деня с 0,08% надолу до 4411,55 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се раздели с 0,22% до 13 767,74 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче напредна с 0,16%, приключвайки сесията на ниво от 34 337,87 пункта.

В петък Moody’s подчерта „много големите“ фискални дефицити и партийната безизходица във Вашингтон като основните фактори, допринесли за понижението на перспективите по кредитния рейтинг на САЩ. Агенцията потвърди кредитния рейтинг на САЩ, оставяйки го на най-високото ниво ААА. Това се случи три месеца, след като Fitch понижи дългосрочния рейтинг на САЩ за неизпълнение на задълженията в чуждестранна валута от ААА до АА+. Агенцията се позова още на фискалното влошаване, на засилващата се дългова тежест и на политическата безизходица по важни фискални и дългови въпроси.

Доходността по облигациите остана без съществена промяна въпреки негативната перспектива, което помогна на инвеститорите да пренебрегнат понижението на пазара на акции. Книжата се озоваха на червено след новините по-рано сутринта, но след това успяха да се възстановят.

„Виждаме реакцията на инвеститорите спрямо понижаването на рейтинга от Moody's, но също така виждаме притеснение около някои големи събития, предстоящи тази седмица. Смятаме, че погледи са вперени в данните за инфлацията от тази седмица и произтичащата от тях политика на Фед“, коментира главният изпълнителен директор на AXS Investments Грег Басък.

Имайки предвид това, той очаква пазарната волатилност да се запази до края на годината, особено предвид продължаващите войни. Това, съчетано със смесените икономически данни, „доведе до това, че Гринч се грижи за коледното рали тази година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още