IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ЕС е на крачка от финално приемане

Съветът на ЕС е одобрил съвместния текст, договорен с Европейския парламент на 11 ноември

17:16 | 20.11.23 г.
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил съвместния текст за общия бюджет на съюза за 2024 г. Съвместният текст беше договорен с Европейския парламент (ЕП) на 11 ноември, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Общите ангажименти са определени на над 189,385 млрд. евро, а общите плащания са за повече от 142,63 млрд. евро.

Ангажиментите са правно обвързващи обещания за изразходване на пари за дейности, които се изпълняват в продължение на няколко години. Плащанията покриват разходи, произтичащи от ангажименти, поети през текущата или предходни години.

Общо 360 млн. евро са запазени на разположение под разходните тавани на текущата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г., което позволява на ЕС да реагира на непредвидими нужди.

Есперанса Самблас, испански държавен секретар и главен преговарящ на Съвета за бюджета, коментира, че ЕС ще се съсредоточи върху приоритетните области на ЕС, но ще има достатъчно финансова свобода на действие, за да реагира на непредвидени обстоятелства.

Бюджетът за следващата година отразява основните приоритети на ЕС, включително икономическо възстановяване и зелени и цифрови преходи, и реагира на настоящия труден геополитически контекст, посочва се в съобщението на Съвета.

Приемането на бюджета ще бъде обявено от парламента, след като одобри общия текст. Съветът и парламентът разполагат със срок от четиринадесет дни, считано от 11 ноември 2023 г., за да финализират процедурата.

Комисията предложи първоначалния проектобюджет за 2024 г. на 7 юни 2023 г. и го измени с писмо от 9 октомври 2023 г. На 5 септември 2023 г. Съветът прие своята позиция относно бюджета на ЕС за 2024 г., а Европейският парламент предложи изменения на позицията на Съвета по проектобюджета на 18 октомври 2023 г.

Тъй като Съветът изрази несъгласие с предложенията на Парламента, беше свикано заседание на Помирителния комитет. Съветът и Европейският парламент постигнаха споразумение за бюджета за 2024 г. на 11 ноември 2023 г.

Това е четвъртият годишен бюджет в рамките на дългосрочния бюджет на ЕС - многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г. Бюджетът за 2024 г. е допълнен от действия в подкрепа на възстановяването от COVID-19 в рамките на NextGenerationEU, плана на ЕС за възстановяване от пандемията, уточнява се в прессъобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още