IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата предпазливо

Stoxx 600 все пак успя да се повиши с 0,1%

19:47 | 20.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейските борси започват седмицата предпазливо, след като миналата се представиха особено добре, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,1% повишение, след като сутринта имаше известни колебания. Секторът за храни и напитки завърши търговията с 0,5% надолу, докато акциите на петролните и газовите компании записаха 1,3% ръст.

Европейски борси, 20.11.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 20.11.2023 г. Таблица: CNBC

Германският фармацевтичен гигант Bayer се понижи с 18% на борсата, след като късно в неделя обяви, че е спрял тестовете на противосъсирващ медикамент заради „липса на ефективност“.

Нови данни показват, че инфлацията се забавя значително. Покачването на цените в Обединеното кралство е достигнало 4,6% през октомври, спрямо 6,7% през септември. Инфлацията в еврозоната беше потвърдена на ниво от 2,9%, което представлява спад спрямо 4,3% за предходния месец.

Инфлацията в САЩ се оказа по-ниска от прогнозите. Очакванията, че Федералният резерв е приключил с повишенията на лихвените проценти, донесоха големи ръстове на борсите в САЩ миналата седмица, а S&P 500 и Dow Jones Industrial Average записаха триседмична положителна серия.

Днес щатският долар падна до двумесечно дъно, тъй като се засилиха залозите за намаляване на лихвите веднага след март.

На пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион японските книжа за кратко достигнаха 33-годишен връх по време на днешната сесия, въпреки че след това се разделиха с част от ръста. Освен това инвеститорите следиха новините, че Китай е оставил своите референтни лихви по заемите непроменени.

Американските борси започнаха сесията си в понеделник с ръстове, докато Wall Street се подготвя за по-кратката празнична седмица заради Деня на благодарността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 месеца
хех ... аве нещо много намирисва тая работа ... М$ дават кинти на open ai , за да тръгнат нещата ... open ai обаче не искат да комерсиализират разработката ... предполагам борда на директорите го е фанал този със скачащите насам-натам оченца , че нема нищо против да си продаде душата на дявола (М$) и го уволнява на момента ... обаче М$ го назначават веднага , бюджет му осигурява , сосна заплата , предполагам и акциики са му снесли , екип ще му намерят ... отвсекъде намирисва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още