IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси останаха на зелено на фона на данъчни облекчения във Великобритания

Акциите на софтуерната група Sage поведоха ръстовете в региона

19:53 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси останаха на зелено на фона на данъчни облекчения във Великобритания

Европейските индекси се повишиха в сряда, след като пазарите разгледаха последния протокол от срещата на Федералния резерв на САЩ и редица изявления за данъците във Великобритания, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,3% след два поредни дни на спад. Повечето сектори се търгуваха на положителна територия, като акциите на компаниите за пътувания и отдих поскъпнаха с 1,5%, а цената на книжата на петролните и газови компании се понижи с 1,7%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,17% до ниво от 7469,51 пункта.

Германският DAX се повиши с 0,36% до 15 957,82 пункта.

Френският индекс CAC 40 напредна с 0,43% и приключи сесията на ниво от 7260,73 пункта.

Акциите на софтуерната група Sage поведоха ръстовете с 13%, след като компанията отчете силно увеличение на оперативната си печалба и обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 350 млн. паунда (438,5 млн. щатски долари).

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт обяви намаление на данъците, засягащо 27 млн. работници , заедно с промени в програмите за обезщетения, данъчни облекчения за бизнеса, инвестиции в изкуствен интелект и фабричното производство и увеличения на минималните заплати.

Протоколът от срещата на Фед във вторник същевременно разкри, че централните банкери смятат, че паричната политика трябва да остане рестриктивна и че нямат намерения да понижават лихвите.

„При обсъждането на прогнозите за паричната политика, членовете на Федералната комисия по отворения пазар продължават да твърдят, че е изключително важно паричната политика да остане на достатъчно рестриктивна позиция, за да може инфлацията да се върне към целта от 2% с течение на времето“, пише в протокола. Основната лихва в момента е в диапазона от 5,25% до 5,5%.

Отделно от това, вицегуверньорът на Европейската централна банка Луис де Гиндос по-рано заяви, че инвеститорите може да не преценяват напълно риска от евентуален по-силен удар върху икономиката на еврозоната след година на затягане на паричната политика.

Продължаващите проблеми в Близкия изток са само един пример за това как геополитиката все още може да помрачи надеждите за така нареченото „меко кацане“, при което инфлацията е укротена без дълбока рецесия, допълни той.

Въпреки нестабилността на икономиката представители на ЕЦБ твърдят, че е твърде рано да се обсъждат намаления на лихвените проценти, като се очаква инфлацията да се върне към целта от 2% едва през втората половина на 2025 г. Инвеститорите междувременно очакват лихвените съкращения да започнат още през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още