IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за край на лихвените повишения окрилят щатските индекси*

Новите данни за икономиката на САЩ допълнително засилват оптимизма сред инвеститорите на Wall Street

17:20 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват редовната търговия с ръстове, докато сред инвеститорите расте надеждата, че Федералният резерв на САЩ е приключил със затягането на паричната политика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,10 на сто до 35 454,15 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,61% до 4582,77 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита повишение от 0,90% до 14 410,18 пункта.

Акциите на General Motors Co. поскъпват с 11%, след като американският производител на автомобили обяви обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара и увеличаване на дивидента за акционерите.

Последните икономически данни за страната показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал през третото тримесечие с по-бърз темп от очакваното. Американската икономика се разширява с 5,2% на годишна база. Тласъкът е осигурен главно от по-високите правителствени разходи и инвестициите в нежилищни структури.

Растежът на потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, обаче беше намален до 3,6% от предишна оценка за повишение с 4 на сто.

В същото време износът от САЩ скочи с 6% (при предишна оценка за повишение с 6,2%), докато вносът се увеличи с 5,2% (под предварителната оценка за повишение с 5,7%).

Според члена на Управителния съвет на Фед Кристофър Уолър настоящата парична политика вероятно ще остане изключително затегната, за да охлади инфлацията и да я върне към целта на регулатора от 2%.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 29 ноември. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 29 ноември.

Акциите на Amazon поскъпват с 0,68%, след като компанията обяви нов чатбот, наречен Q и насочен към хора, които да го използват на работа. Продуктът, представен на конференцията Reinvent на Amazon Web Services в Лас Вегас, представлява най-новото усилие на Amazon в опита му да се конкурира с Microsoft и Google в продуктовия софтуер.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 4,261% и 4,454%.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, отчита ръст от 0,01% до 102,76 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент расте с 0,15% до 81,80 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 0,30% до 76,64 долара за барел.

Цената на фючърсите върху златото с доставка през декември се понижава с 0,05% до 2039 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още