IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите бързат да се възползват от спада на разходите по заемите

Промяната в настроенията следва претеглянето на вероятността Фед и ЕЦБ да започнат да намаляват лихвите още от пролетта на 2024 г.

14:54 | 14.12.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Компании от двете страни на Атлантическия океан бързат да емитират дългове, за да се възползват от най-евтините разходи за заеми след ралито на пазара на облигации.

Корпоративните кредитополучатели в САЩ и Европа са емитирали облигации с инвестиционен рейтинг и рейтинг „боклук“ на стойност 246 млрд. долара само през ноември – с 57% повече в сравнение с октомври и с 16 млрд. долара над средната стойност за периода януари-октомври 2023 г., според данни на LSEG, цитирани от FT.

Бурята от нови емисии облигации продължава и в началото на декември. Кредитополучатели с висок рейтинг, сред които General Motors Financial, производителят на фосфати Mosaic и собственикът на телекомуникационна кула Crown Castle, обявиха нови трансакции.

Засега обаче не се очаква общите обеми за четвъртото тримесечие да бъдат значително по-високи от средните поради слабите обеми през октомври, казват банкери.

Кредитополучатели с нисък рейтинг, сред които Kinetic Holdings, фирмата за финансиране на автомобили Credit Acceptance и компанията за жилищни ипотеки PennyMac Financial Services, също емитират дълг в последните седмици.

„Обикновено няма такава активност в седмицата след Деня на благодарността или през декември в нормална година“, коментира Теди Ходжсън от Morgan Stanley.

Ускоряването на емитирането на дълг следва бързата промяна в настроенията на инвеститорите през последните няколко седмици, в които пазарите започнаха да претеглят вероятността от намаляване на лихвените проценти в САЩ и Европа през първата половина на следващата година. Опасенията, че централните банки ще поддържат по-високи лихви по-дълго време принудиха много компании да „замразят“ плановете си за заеми.

„Определено има вълна от предлагане, която се опитва да излезе на пазара преди края на годината“, казва Морийн О’Конър от Wells Fargo. Според нея условията по облигационните заеми са се подобрили и на пазара излизат и някои „по-опортюнистични неща“.

Американските облигации записаха най-доброто си месечно представяне от близо четири десетилетия през ноември, тъй като по-меките от очакваното данни за инфлацията и заетостта подхраниха нагласите, че Федералният резерв и Европейската централна банка ще започнат да намаляват лихвените проценти още през пролетта на 2024 г.

Доходността по държавните облигации, която се движи обратно пропорционално на цените, спадна рязко и това се отрази на лихвите по заемите на бизнеси от целия кредитен спектър.

Средната доходност за емитентите на висококачествени облигации в САЩ сега възлиза на 5,52 процента, което е най-ниско ниво от юли, според данни на Ice BofA. Междувременно доходността по облигациите с най-нисък рейтинг спадна под 8,4% - също най-ниско ниво от юли.

Ръстът на дълговите емисии отразява и задържания обем сделки, смята Ричард Зогеб, глобален ръководител дългови капиталови пазари в Citi.

Много бизнеси имат нужда да рефинансират дългове. Американските компании с инвестиционен рейтинг например са емитирали облигации за рекордните 1,26 трлн. долара, които падежират през следващите пет години. Стойността е с 12% повече в сравнение с миналата година.

Бързането да се емитират дългови книжа може да отразява и опасенията, че неочаквани данни или други развития могат да предизвикат обрат на пазара.

Зогеб от Citi смята, че пазарът вероятно ще остане стабилен до Коледа. „Инвеститорите смятат, че инфлацията е под контрол и че вървим към меко кацане... но никой не знае със сигурност и нещата могат бързо да се променят“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още