IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 остава почти без промяна в началото на седмицата в очакване на Фед*

При индивидуалните акции тези на търговеца на дребно Macy’s напредват със 17,8% след новината за оферта за изкупуване

18:28 | 11.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Широкият измерител S&P 500 остава почти без промяна в началото на сесията в САЩ, докато инвеститорите очакват последната за годината среща на Федералния резерв за паричната политика, съобщава CNBC.

Показателят напредва с почти 0,1%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също е на зелено с ръст от 0,2%.

От своя страна, технологичният измерител Nasdaq обаче се понижава с 0,2%.

При индивидуалните акции тези на търговеца на дребно Macy’s поскъпват със 17,8%, след като стана ясно, че компанията е получила оферта за изкупуване на стойност 5,8 млрд. долара.

Фокусираната върху имоти инвестиционна компания Arkhouse Management и глобалният мениджър на активи Brigade Capital Management са подали заявление за придобиването на акциите на Macy’s, които не притежават, на цена от 21 долара за брой на 1 декември, съобщава източник на Ройтерс.

При технологичните акции тези на Apple изтриват 1,7%, а на Nvidia - 2,22%, оказвайки натиск върху представянето на Nasdaq. Книжата на Meta Platforms пък поевтиняват с близо 3%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 4,262% и 4,374%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути, расте леко с 0,1% до 104,12 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола остава относително без промяна със спад и за двата водещи сорта от около 0,1%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват до 75,78 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - до 71,14 долара за барел.

Златото също е на червено със спад в стойността от 0,6% до 2002,3 долара за тройунция.

Очакванията са Фед да запази паричната политика без промяна в диапазона от 5,25-5,5%. Председателят Джером Пауъл също така се прогнозира да запази ангажимента за намаляване на инфлацията по време на пресконференцията си в сряда. Инструментът FedWatch на CME Group сигнализира за вероятност от 45% през март да има намаление на основната ставка с 0,25 процентни пункта.

„Никой не очаква повишение, но по-горещите от очакваното инфлационни данни може да полеят със студена вода идеята, че лихвените понижения ще дойдат по-скоро рано, отколкото късно“, коментира Крис Ларкин, ръководител на звеното за търговия и инвестиции на E-Trade.

Тази седмица инвеститорите очакват и ключови данни за инфлацията, които могат да се отразят на движението на пазара, както и решението на Фед. Индексът на потребителските цени за ноември трябва да бъде публикуван във вторник, а този за цените на производител – в сряда.

*Информацията е актуална към 17:20 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още