IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената вълна на Wall Street продължава с наближаването на края на 2023 г.

Вече седем седмици пазарът се радва на изключителен оптимизъм

23:29 | 18.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Зелената вълна на Wall Street продължава с наближаването на края на 2023 г.

Американските индекси завършиха първата сесия за седмицата с ръстове, след като пазарът запази положителната инерция, набрана през последните седем седмици, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа само лека промяна с 0,86 пункта до 73 306,02 пункта. От своя страна, широкият индекс S&P 500 се изкачи с 0,45% до 4740,56 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,61% до 14 904,81 пункта.

В момента S&P 500 е само на 1,2% от историческия си рекорд от 4796,56 пункта, който достигна през януари 2022 г.

Комуникационните услуги се представиха по-добре от S&P 500, като секторът напредна с 1,9%. Технологични компании с мегакапитализация като Meta Platforms записаха 3% ръст на борсата, докато цената на акциите компанията майка на Google – Alphabet, нарасна с повече от 2 на сто.

Стойността на книжата на U.S. Steel се повиши с 26%, след като японската Nippon Steel заяви, че ще придобие фирмата в рамките на сделка на стойност 14,9 млрд. долара.

Същевременно S&P 500 се радва на най-дългата си поредица от седмични ръстове от 2017 г. Широкият индекс се повиши с 3,8% през месеца. Dow е нараснал с 3,8% за периода, а Nasdaq – с 4,8%.

Настроенията на инвеститорите се подобриха миналата седмица, след като Федералният резерв заяви, че в краткосрочен план се очакват три намаления на лихвените проценти през следващата година, на фона на забавящата се инфлация. Доходността по държавните облигации се понижи. Тази по 10-годишните спадна под нивото от 4%.

„Това е продължение на всичко, което наблюдавахме през по-голямата част от месеца, а именно, че инфлацията изглежда се забавя, а лихвените проценти се насочват към понижения, докато на този етап финансовите резултати се стабилизираха“, коментира Тери Сандвен, главен капиталов стратег в U.S. Bank Wealth Management.

И все пак инвеститорите имат известни опасения с наближаването на новата година, смята Сандвен. Той очаква известна слабост в прогнозите за финансовите резултати, тъй като настоящите са прекалено високи.

„Потенциалът за натиск върху корпоративните финанси, в допълнение към оценките, които вече са повишени, са сред факторите, които смекчават нашата предпазливо оптимистична прогноза“, добавя Сандвен. „Смятаме, че дърпането на въже между бичи и мечи пазари остава балансирано за новата година.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още