IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият пенсионен фонд в Норвегия е продал акции на Saudi Aramco

Фондът се е освободил от дяловете и в други компании от Близкия изток поради опасения за нарушения на човешките права и климатичните рискове

11:04 | 28.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големият пенсионен фонд в Норвегия се е освободил от акции на компании от Персийския залив поради опасения за нарушения на човешките права и климатичните рискове.

Сред разпродадените акции са и такива на Saudi Aramco, пише Bloomberg.

Общата сума на продажбата е 15 млн. долара.

Фондът KLP, който контролира активи за 70 млрд. долара, е продал акции на компании, регистрирани в Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Фондът посочва, че продажбите отразяват най-вече „неприемлив“ риск от принос към нарушения на човешките права. Aramco е насочена отделно заради отрицателното си въздействие върху околната среда.

Сред компаниите, чиито акции KLP е продал, има такива за недвижими имоти. Норвежкият пенсионен фонд посочва, че има риск от експлоатация на работници от Африка и Азия, както и дискриминация и нарушения на човешките права.

За телекомуникационните акции пенсионният фонд цитира развитието на изкуствения интелект като засилващ риска от наблюдение и цензура в региона.

„Държавите от Персийския залив продължават да се характеризират с авторитарни системи на управление, които ограничават свободата на изразяване и политическите права, включително на критиците и активистите за правата на човека“, каза в изявление Киран Азиз, ръководител отговорни инвестиции на KLP.

KLP управлява пенсиите за публичния сектор и се и се описва като отговорен инвеститор, който е готов да се освободи от компании по екологични, социални и управленски причини.

През последните години фондът продаде акции на Adani Green Energy Ltd. поради опасения, че компанията може неволно да е помогнала за финансиране на замърсяващи дейности, както и на базирани в САЩ фирми, които контролират бежански центрове, свързани с нарушения на правата на човека, и компании, свързани с израелските селища на Западния бряг.

Азиз от KLP казва, че акциите на Aramco са продадени, защото планът за енергиен преход на производителя на петрол и газ не отговаря на очакванията. Пенсионният фонд заяви, че е установил, че ангажирането с компании в държавите от Персийския залив е плодотворно, но и че за акционерите е трудно да им влияят, особено на Aramco, който е и държавно дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още