IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН не е издала окончателна забрана за търговото към миноритарните акционери на "Ямболен"

Новият мажоритарен акционер "Еникорп" предлага 2,27 лева на акция, за да изкупи останалите дялове

10:25 | 29.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за финансов надзор (КФН) не е издала окончателна забрана за публикуване на търгово предложение от „Еникорп“ АД за закупуване на акциите на миноритарните акционери на "Ямболен".

Решението е взето на заседанието на Комисията на 28 декември и е публикувано на сайта на регулатора.

„Ямболен“, някогашен производител на синтетични влакна, в момента е производител на енергия от възобновяеми източници, след като изгради соларна централа върху покрива на основната си сграда и терен. Централата е пусната в експлоатация в средата на 2023 г. Инвестицията е за близо 15 млн. лева.

В края на ноември „Еникорп“, чийто предмет на дейност е свързан с изграждането на електропреносни мрежи и консултантска дейност в енергетиката, е придобило акциите на доскоро основните акционери в „Ямболен“ – 415 590 акции, притежавани от „Ламара“ ЕООД, или 34% от капитала на дружеството, и 690 565 акции, притежавани от „Химимпорт Инвестмънт енд Фъртилайзър Инк.“, регистрирано на Британските Вирджински острови, или 56,5% от капитала на дружеството.

Така „Еникорп“ контролира над 90% от капитала на дружеството.

Компанията предложи 2 лева на акция на останалите акционери, за да изкупи дяловете им -  общо 116 144 акции, или 9,5% от капитала на „Ямболен“.

Малко след публикуването на предложението „Еникорп“ го коригира на 2,27 лева.

Свързани компании:

Ямболен АД(YAMB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още