IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари записаха рязък спад в сряда

Пазарите спират, за да си поемат дъх, и чакат за някакво потвърждение на прогнозите за спад на лихвите, според анализатор

19:53 | 03.01.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари записаха рязък спад в сряда, като удължават мрачното начало на търговията след настъпването на 2024 г. За европейските акции денят е най-лошият от около 8 седмици насам, отчита Ройтерс.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 0,86% в сесията до 474,4 пункта, като по-рано през деня отчете загуба от 1%. Това е най-ниско ниво на индекса от 14 декември.

От групите в състава на бенчмарка акциите на компаниите от хранително-вкусовата индустрия поскъпнаха средно с 0,2%, а от сектора на строителството и материалите поевтиняха с 2,9% - най-лошото понижение от близо шест месеца насам. Технологичните акции изтриха 1,9%.

Водещият германски индекс DAX се понижи с 1,38% до 16 538,39 пункта. Във Франция CAC 40 изтри 1,58% до 7411,86 пункта, а във Великобритания FTSE 100 отписа 0,51% до 7682,33 пункта.

Акциите на датския корабен гигант Maersk отчетоха 5,1% ръст, след като компанията обяви, че ще спре временно да плава по търговските пътища през Червено море заради опасенията за сигурността. Това вероятно ще увеличи цените на морския транспорт заради допълнителното разстояние, което корабите ще изминават покрай Южна Африка и нос Добра надежда.

Goldman Sachs също така повиши рейтинга на акциите на датската корабна компания до "неутрален" от "продавам".

Гигантите от луксозната индустрия LVMH, Kering, Hermes и Richemont загубиха между 1,9% и 3,8%. По-широкият сектор отчете среден спад от 2,7% в сесията, като достигна най-ниско ниво от края на ноември.

Ryanair загуби 4,9%, след като множество онлайн туристически агенции спряха да продават полети след актуализацията на данните за трафика.

Производителят на оборудване за компютърни чипове ASML изтри 2,9% от пазарната си оценка. Дружеството отчита спад за втори пореден ден след частичното отнемане на лиценза за износ от страна на нидерландското правителство за някои пратки от Китай.

Нарастващите очаквания, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвените проценти през 2024 г., доведоха до скок от 12,7% на бенчмарка STOXX 600 през 2023 г. „Ако се случи нещо, което не е в този сценарий, тогава може да има известен риск от разочарование“, казва Ръс Моулд, инвестиционен директор в AJ Bell.

„Сега пазарите просто спират да си поемат дъх и чакат за някакво потвърждение, плюс това в момента няма по-голям поток от новини“, обяснява той старта на търговията през 2024 г.

Данни, публикувани в сряда, показват, че броя на безработните в Германия се е увеличил леко през декември, макар и с много по-малко, отколкото очакваха анализаторите. Свободните работни места в САЩ същевременно намаляват за трети пореден месец през ноември.

Уолстрийт също стартира сесията мрачно, а инвеститорите очакват публикуването на протокола на Федералния резерв от заседанието през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още