IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се насочва към най-силната си седмица от юли

Основен тласък дават снижените очаквания за намаляването на основните лихви през тази година

08:34 | 05.01.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Доларът остава стабилен в петък, насочвайки се към най-силното си седмично представяне от юли насам на фона на все по-малкото очаквания за стръмни и ранни понижения на лихвите тази година и преди публикуването на внимателно следените данни за пазара на труда в САЩ по-късно в петък, съобщава Ройтерс.

Частните работодатели в САЩ са наели повече служители от очакваното през декември, показаха данни от четвъртък, което сигнализира, че трайната сила на пазара на труда би трябвало да продължи да поддържа икономиката.

Това помогна на долара да се засили и спрямо кошница от валути щатската валута се търгуваше на ниво от 102,39 пункта в ранната търговия в петък. Индексът на долара е нагоре с 1% за седмицата – най-силното му представяне от седмицата до 23 юли.

Възстановяването на долара ще бъде тествано от доклада за заетостта извън селскостопанския сектор, който ще излезе по-късно през деня. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че през декември са били създадени 170 хил. работни места – по-малко от 199 хиляди през ноември.

„Силата на долара, която виждаме в началото на 2024 г., може би е повече свързана с търсенето на активи убежища, тъй като фондовите пазари изпитват трудности, а пазарната волатилност се увеличава“, казва Хамиш Пепър, стратег по фиксираната доходност и валутите в Harbour Asset Management.

Трейдърите се отдръпват от залозите си по пониженията на основните лихви. Пазарите в момента оценяват на 65% възможността за намаляване на лихвите през март спрямо 86% миналата седмица, показва инструментът CME FedWatch. Те отразяват в оценките и понижения от под 140 базисни пункта тази година спрямо 160 пункта в края на декември.

Някои анализатори все пак смятат пазарните очаквания за твърде агресивни.

Доларът вероятно ще бъде подкрепен от увеличение на лихвите в САЩ спрямо останалата част от света, тъй като „очакванията за понижение на лихвите от Фед се доказват като твърде агресивни“, казва Пепър.

„Макар че основната инфлация бързо се забави до около 3%, това не са двата процента, която Фед цели и последната стъпка може да изисква основните лихви да останат високи за по-дълго време от очакваното“. Инфлацията, измервана с индекса на цените за лични потребителски разходи, се ускори до 2,6% през 12-те месеца до края на ноември.

Поскъпването на долара доведе до значително отслабване на японската йена тази седмица, която поевтиня с 2,5% спрямо зелената валута и върви към най-слабото си седмично представяне от юни.

В петък йената отслабва с 0,06% до 144,72 йени за долара, достигайки двуседмично дъно от 144,90 йени по-рано през сесията.

Еврото се повишава с 0,09% до 1,0953 долара през търговията сутринта, вървейки към седмичен спад от 0,8% и слагайки край на триседмична серия от ръстове.

При криптовалутите биткойнът поевтинява с 0,91% за последните 24 часа до 44 082,61 долара, а етерът – с 0,53% до 2263,75 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още