IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира на фона на кризата в Близкия изток и растящото предлагане

В краткосрочен план цените ще се движат в диапазона 75-80 долара за барел, смятат експерти

10:19 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизират във вторник, след като приключиха предходната сесия със спадове, докато пазарите съпоставят възможността за засилване на напрежението в Близкия изток с опасенията за търсенето и нарастващото предлагане от ОПЕК, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол от типа Брент поскъпват с 0,81% до 76,74 долара за барел, а цената на фючърсите на американския West Texas Intermediate се повишава с 0,65% до 71,23 долара за барел.*

И двата бенчмарка отстъпиха съответно с над 3% и 4% в понеделник заради рязкото намаление на цените от страна на най-големия износител Саудитска Арабия и увеличението на добива от ОПЕК.

„Рязкото понижение на цените на Саудитска Арабия и високото производство на ОПЕК компенсираха опасенията за доставките, причинени от ескалиращото напрежение в Близкия изток“, заяви анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Относно войната в Газа израелската армия заяви, че борбата ѝ срещу „Хамас“ ще продължи и през 2024 г., което притеснява пазарите, че конфликтът може да прерасне в регионална криза, която да възпрепятства доставките на петрол в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив късно в понеделник, за да обсъди с израелските представители двудневните си разговори с арабските лидери за прекратяване на конфликта.

Ограничаващо ръста на цените обаче се оказа увеличеното производството на петрол от ОПЕК през декември, показа проучване на Ройтерс от петък, тъй като засиленият добив в Ангола, Ирак и Нигерия компенсира съкращенията от страна на Саудитска Арабия и други членове на по-широкия алианс ОПЕК+.

По-голямото предлагане накара Саудитска Арабия да намали официалната продажна цена за февруари на своя основен сорт петрол Arab Light за Азия до най-ниското ниво от 27 месеца.

Цените на петрола вероятно ще се движат в диапазона от 75 до 80 долара за барел в краткосрочен план, смята Сувро Саркар, ръководител на екипа за енергийния сектор в DBS Bank, „освен ако ситуацията в Близкия изток не ескалира непредвидено“.

„По отношение на предлагането има някои бичи фактори след затварянето на най-голямото петролно находище в Либия, което намалява производството с около 0,3 млн. барела дневно“, добави той.

В полза на цените на петрола ралито на долара приключи във вторник, след като трейдърите потвърдиха залозите си за редица намаления на лихвите от Федералния резерв тази година. По-слабият долар прави суровия петрол по-достъпен за притежателите на други валути.

В понеделник Мишел Боуман, член на Управителния съвет на Федералния резерв, заяви, че възприема паричната политика на САЩ в момента като "достатъчно рестриктивна" и изрази готовност да подкрепи евентуални лихвени понижения, когато инфлацията се забави.

Пазарът очаква данни за запасите в САЩ от  Американския петролен институт по-късно във вторник.

*Цените са актуални към 10:17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още