IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street записа ръст в очакване на новия сезон на корпоративните отчети

Основен положителен тласък за S&P 500 беше осигурен от акциите на Intuitive Surgical и Lennar, които поскъпнаха съответно с 10,3% и 3,5 на сто

23:48 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите очакват новите данни за инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,45% до 37 695,73 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,57% до 4783,45 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,75% до 14 969,65 пункта.

Основен положителен тласък за S&P 500 беше осигурен от акциите на Intuitive Surgical и Lennar, които поскъпнаха съответно с 10,3% и 3,5 на сто.

Пазарната активност е доста приглушена предвид очакванията за намаления на лихвите от страна на Федералния резерв, изтъква Филип Колмар, управляващ партньор и глобален стратег в MRB Partners. „В момента пазарът е доста тих, но не мисля, че ще бъде тих през цялата година“, добавя той.

Трейдърите се подготвят за новата порция корпоративни отчети, като се очаква в петък първите да бъдат представени от JPMorgan Chase, Bank of America, UnitedHealth и Delta Air Lines.

Във фокуса на пазарите попаднаха и коментарите на управителя на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс, който заяви, че централната банка на САЩ разполага с достатъчно затегната парична политика, за да насочи инфлацията обратно към целта на Федералния резерв на САЩ от 2%.

„Смятам, че сегашната рестриктивна позиция на паричната политика ще продължи да възстановява баланса и ще върне инфлацията до нашата дългосрочна цел от 2%“, изтъква Уилямс, цитиран Bloomberg. „Предполагам, че ще трябва да поддържаме рестриктивна политическа позиция за известно време, за да постигнем напълно нашите цели, и ще бъде добре да намалим степента на ограничаване на политиката само когато сме уверени, че инфлацията се движи към 2% на устойчива основа“, добавя той.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 10 януари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 10 януари.

Пазарите реагираха и на ново социологическо проучване, което показа, че настоящият президент на САЩ Джо Байдън и неговият предшественик Доналд Тръмп започват изборната година с равен резултат. Само пет дни преди началото на надпреварата в отделните щати, която ще започне в понеделник с гласуването на републиканците в щата Айова, 35 процента от анкетираните в националното допитване са заявили, че ще гласуват за Байдън, като същият процент от респондентите са заявили, че ще дадат гласа си за Тръмп.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се повиши съответно до 4,03% и 4,205 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, записа спад от 0,21% до 102,36 пункта.

На петролните пазари цента на сорт Брент се понижи с 1,07% до 76,76 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 1,26% до 71,33 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,3% до 2027,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още