IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятността за лихвени понижения в САЩ засили оптимизма на петролния пазар*

Анализатори смятат, че 2024 ще бъде силна година за „черното злато“

10:08 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, подкрепени от сигналите за вероятни намаления на лихвите от Федералния резерв на САЩ, и след като Китай представи нови мерки за подкрепа на закъсалия си имотен пазар, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 4 цента, или 0,05%, до 80,59 долара за барел, а цената на фючърсите върху  американския West Texas Intermediate, се повишава с 3 цента, или 0,04%,  до 75,88 долара за барел.

Цените на петрола вероятно са подкрепени от очакванията за намаляване на лихвените проценти тази година след речта на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл в сряда, заяви анализаторът на CMC Markets Тина Тън.

Пауъл каза в сряда, че лихвите са достигнали своя връх и ще се понижат през следващите месеци, тъй като инфлацията продължава да спада и се очаква стабилен растеж на работните места и икономиката.

Още един аргумент, че централната банка може да започне да намалява лихвените проценти преди средата на годината, бяха данните за разходите за труд в САЩ, които са нараснали по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие, а увеличението на годишна база е най-малкото от две години насам.

По-ниските лихви и икономическият растеж подкрепят търсенето на петрол.

Китай, втората по големина икономика в света, представи нови мерки за подпомагане на имотния сектор на фона на опасения за последиците от ликвидацията на строителния предприемач Evergrande, тъй като страната завърши миналата година с най-лошия спад в цените на новите жилища от близо девет години насам.

Анализаторите от JPMorgan заявиха, че очакват Китай да остане единственият производител с най-голям принос за ръста на глобалното търсене на петрол през тази година, прогнозирайки, че търсенето на петрол в страната ще нарасне с 530 хил. барела дневно през 2024 г., след увеличението от 1,2 млн. барела на ден миналата година.

„Като оставим настрана геополитиката, оставаме на мнение, че 2024 г. ще бъде като цяло силна година за петролния пазар и затова посочихме декемврийските разпродажби като добра възможност за купуване“, коментираха представители на JPMorgan в бележка до клиенти.

В Близкия изток притесненията за атаките на йеменските хути срещу търговски кораби в Червено море сега повишават цените и водят до прекъсвания в световната търговия с петрол .

„Енергийният пазар остава нащрек в очакване на отговора на САЩ на атаката с дрон срещу американски войски в Йордания“, заяви ANZ Research в клиентска бележка, след като хутите заявиха, че ще продължат да атакуват американски и британски военни кораби в Червено море и нарече това начин за самозащита.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още