IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-трудните времена може би са моментът за основа за успешно бъдеще

Дори Лондонската борса да не отскочи много тази година, дивидентната доходност е много добра, пише инвестиционният мениджър Джеймс Хендерсън

09:42 | 02.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато започнах да инвестирам професионално в началото на 80-те години, непрекъснато слушах истории за срива от 1973-1974 г., пише за Financial Times инвестиционният мениджър Джеймс Хендерсън. Това беше едно от онези събития, запечатани в корпоративната памет, точно както финансовата криза от 2007-2008 г. ще бъде за следващите поколения.

Петдесет години по-късно все още има какво да научим от онзи двугодишен мечи пазар. За мен трайният урок е, че компаниите често полагат основите за успешно бъдеще в най-трудните времена, посочва авторът.

Последните няколко години може да не бяха толкова пагубни за инвеститорите като този грандиозен срив - Лондонският фондов пазар (FT30, както беше тогава) загуби три четвърти от стойността си през 1973-1974 г. - но те бяха сериозно предизвикателство. COVID, шокове от страна на предлагането, двуцифрена инфлация, рязко нарастващи лихвени проценти и опасения за рецесия – всички те трябваше да бъдат преодолени. Продължителен период на стрес може да бъде възможност за рестартиране.

Инфлацията е основен двигател за цените на активите и важен фактор при вземането на инвестиционни решения. Когато инфлацията в Обединеното кралство се ускори миналата година, беше подходящо време за компаниите да оправдаят лошите новини за собствените си покачвания на цените. Тези, които не успяха да прехвърлят разходите си на потребителите в достатъчна степен, претърпяха свиване на маржовете. Тази намалена рентабилност сега може да се вгради в тяхната финансова инфраструктура, тъй като клиентите стават по-малко толерантни към рязкото покачване на цените със забавянето на инфлацията - и въпреки скорошното покачване, аз вярвам, че инфлацията наистина намалява, споделя Хендерсън.

Технологиите бяха голям двигател за ограничаване на инфлацията през 20-те години, предшестващи скорошния ѝ скок. Един продукт беше особено важен – смартфонът. Макар и скъп, той замести нуждата от множество други неща, като часовник, дневник, карта, фотоапарат и т.н. Той също така ни даде постоянен достъп до информация за цените, която е в основата на останалите ни разходи. Уебсайтовете за сравнение на цените и търсачките не оставиха убежища за неконкурентоспособните фирми.

Други онлайн разработки създадоха излишно предлагане. Например Airbnb означаваше, че има много повече „хотелски стаи“ във всеки град. Както ни учат учебниците, бързото увеличаване на предлагането намалява цените, ако търсенето не нарасне съответно.

Следващата вълна на технологичен напредък се задава. Изкуственият интелект ще позволи на много компании да намалят работната сила, като същевременно подобряват услугите. Преходът към свят с ниски въглеродни емисии увеличава разходите за инфраструктура и инвестициите в технологии - което първоначално е инфлационно, но промяната ще дойде.

По-рано съм изразявал ентусиазма си, пише авторът, спрямо компании, работещи за производство и съхранение на електричество от водород – сектор, който може да извлече голяма полза от стремежа към свят с ниски въглеродни емисии. Ядрената енергия също може да предложи възможности. Учените вече добиха рентабилна енергия чрез ядрен синтез.

Интересна фирма, работеща в тази област, е First Light Fusion, в която дял има листнатата компания IP Group. Тя цели да построи електроцентрала, произвеждаща 150 мегавата електричество – достатъчно за захранване на 300 хил. домове – и струваща по-малко от 1 милиард долара.

Изобретателността на тези, които работят в този сектор, означава, че енергията в крайна сметка ще бъде по-изобилна, по-чиста и по-евтина - стимулирайки икономическия растеж и добавяйки още една дефлационна сила в икономическия микс. Но какво да кажем за по-близкото бъдеще?

Струва си да се разгледат компаниите и дали те са успели да увеличат цените си. Бъдете внимателни относно номинални приходи, когато проверявате актуалните информации за акционерите - покачването на цените може да маскира спадове в реалните продажби и все още може да не е достатъчно, за да покрие увеличените разходи.

Не забравяйте, че въпреки че мислим за нея като за обща цифра, тя е комбинация от много елементи. Някои разходи нарастват по-бързо от други. Вземете инфлацията при заплатите. Годишният им ръст в Обединеното кралство от септември до ноември 2023 г. бе 6,6 на сто в момент, когато инфлацията като цяло беше 3,9 на сто.

Това е предизвикателство за трудоемки бизнеси като веригата пъбове JD Wetherspoon, където трудът представлява над 30 процента от разходите. Но може да е добре за компания като Gym Group, която има сравнително малък брой служители и успешно е повишила цените почти в съответствие с инфлацията, докато най-големият й разход - наемите - остава непроменен.

Компаниите в циклични бизнеси може да възстановят част от загубените позиции при ценообразуването, когато пазарът се съживи, както вярвам, пише Хендерсън, че ще стане, когато инфлацията се стабилизира на по-ниско ниво и лихвените проценти спаднат. По-непосредствено обаче те могат да компенсират ценовия натиск чрез прилагане на трудни решения за намаляване на разходите.

Доставчикът на строителни материали Marshalls преустанови операциите си в Белгия и рационализира производството, за да спести 9 милиона паунда годишно от разходи, затваряйки завод близо до Глазгоу. През януари актуална информация за инвеститорите от производителя на тухли Ibstock показа, че той е съкратил работни места и е затворил втора фабрика, което ще му помогне да спести 20 милиона паунда годишно, докато продължава работата си по по-ефективен завод, базиран в Уест Мидландс (Средна Англия – бел. прев.), който ще произвежда тухлите с най-ниско съдържание на въглерод във Великобритания, когато отвори скоро.

Друга добре управлявана компания, специализираната в керамика Morgan Advanced Materials, затвори много от съоръженията си по време на ковида. Бизнесът тъкмо се възстановяваше от това и набираше инерция, когато кибератака отново намали печалбите.

Сега тя вече е преминала през кризата и балансът ѝ е в много по-добро състояние. Компанията реинвестира в научноизследователска и развойна дейност и свива разходите. Цената на акциите ѝ е снижена от негативните настроения към индустриалните компании, но това я прави евтина. Доходността ѝ в момента е около 4,5 на сто.

Кризите могат да създадат косвени победители чрез премахване на слабите конкуренти. Най-малко три италиански нискобюджетни авиокомпании се отказаха от 2011 г. насам, както и Flybe, която някога осигуряваше повече от половината от вътрешните полети на Великобритания извън Лондон. Това разчисти полето за компании като Ryanair и easyJet.

Повишаването на доходността на облигациите облагодетелства много компании, изкарвайки техните пенсионни схеми на излишък. Логистичният специалист Wincanton вече не налива над 20 милиона паунда годишно в своя пенсионен фонд, за да запълни дефицита. Това освободи пари за жизненоважни инвестиции и за плащания към акционерите, което може би е убедило неотдавнашен кандидат за компанията да предложи премия от 50 процента върху цената на акциите ѝ.

По време на пандемията енергийната група Shell беше една от многото компании, които преразгледаха дивидентната си политика. Тя раздаваше твърде много пари на акционерите и поради тази си репутация не искаше да спре. Заради COVID тя успя да намали дивидентите и да инвестира в проекти като декарбонизация. При доходност от над 4 процента - от близо 10% преди - нейният дивидент изглежда по-сигурен и е допълнен от програма за обратно изкупуване на акции за 3,5 милиарда долара.

Ходът на компаниите да преформулират дивидентите - на всички нива - е една от причините за оптимизъм относно дивидентните перспективите в Обединеното кралство. Широкият индекс на Лондонската борса FTSE All-Share носи 4,8%. По-малките компании също дават добра доходност. Слабостта на пазарите на по-малките компании означава, че в Обединеното кралство има много бизнеси със силни перспективи за възстановяване и растеж, които плащат добре. Ibstock сега има доходност от около 5 процента; Marshalls - 3 на сто. И двете са читави компании, които са в добра позиция да процъфтяват, когато жилищното строителство се възстанови, както би трябвало да стане.

Спадащите лихвени проценти ще намалят възвръщаемостта на кешовите спестявания и ще направят тези дивиденти да изглеждат все по-привлекателни. Това означава, че шансът да се осигури този дивидентен доход, предвид изгодните цени на въпросните акции в момента, няма да трае вечно.

Точно както корпоративните мениджъри полагат релсите за бъдещия успех във времена на стрес, това важи и за инвеститорите. Пазарите отскочиха силно през 1975 г. Британските акциите може да направят същото тази година. Ами ако греша? Поне ще бъдете добре възнаградени с дивиденти за своето търпение, завършва Хендерсън.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 02.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още