IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помрачените настроения не успяха да осигурят възходящ тласък на европейските борси

Инвеститорите обърнаха внимание на сигналите от Goldman Sachs, която обяви, че очаква АЦБ да задържи лихвите си на сегашното ниво за по-дълъг период от време

19:55 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на помрачените настроения на глобалните пазари, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1% до 491,9 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа спад от 0,14% до 17 068,43 пункта.

Френският измерител CAC напредна с 0,34% до 7795,22 пункта.

Британският показател FTSE отчете понижение от 0,12 на сто до 7719,21 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на сигналите от Goldman Sachs, след като американският кредитор обяви, че Английската централна банка (АЦБ) вероятно ще задържи основните си лихвени проценти на достигнатото ниво за по-дълъг период от време, преди да намали ставките по-рязко от очакваното през второто полугодие.

Goldman Sachs промени очакванията си за намаляване на британските лихви с един месец и каза, че подобно намаление ще бъде извършено вероятно през юни, аргументирайки се с някои недотам добри данни, свързани с инфлацията.

 

Междувременно стана ясно, че икономиката на Дания се е разраснала бързо през четвъртото тримесечие, след като Novo Nordisk A/S и останалите фармацевтични компании засилиха производството си. Ревизираните данни показаха, че скандинавската страна е избегнала техническа рецесия по-рано през 2023 г.

Брутният вътрешен продукт на страната е отбелязал ръст от 2% през периода октомври-декември спрямо предходните три месеца, показват предварителни оценки на статистическата служба на Дания.

Трейдърите реагираха и на новината за Barclays, която отчете спад от 6% на годишната печалба във вторник, в съответствие с очакванията. В същото време главният изпълнителен директор К.С. Венкатакришнан представи серия от планове, включително обратни изкупувания, преструктуриране на дейността, намаляване на разходите и продажба на активи, за да подобри представянето и да повиши цената на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още