IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е отписала първия български АДСИЦ като публично дружество

Регулаторът отне лиценза на дружеството по негово искане в началото на януари

13:04 | 22.02.24 г. 1
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) е отписала „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ като публично дружество и издадената от него емисия ценни книжа по искане на компанията. Това става ясно от решенията на Комисията, взети на последното ѝ заседание и публикувани на сайта ѝ.

Акционерите на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ гласуваха на извънредно общо събрание на 5 октомври 2023 г. отказ от лиценза за дружество със специална инвестиционна цел, преобразуване в обикновено акционерно дружество (АД) и делистване на акциите на компанията от борсата.

Беше проведено и обратно изкупуване на акции, но нито един от миноритарните акционери не прие предложените 0,81 лева на акция.

КФН отне лиценза на „Прайм Пропърти БГ“ в началото на януари, а малко по-късно и БФБ-София прекрати регистрацията на акциите.

„Прайм Пропърти БГ“ е първият български АДСИЦ, създаден през 2006 г. и листнат на БФБ.

Компанията притежава имоти в региона на Бургас, както и в София и Смолян.

Това е втори опит за делистване на дружеството от борсата, този път успешен. През 2020 г. акционерите бяха решили да ликвидират дружеството след изтичането на срока му. Впоследствие обаче след няколко рокади с основните акционери те се отказаха от ликвидацията и удължиха срока на дружеството.

То ще продължи да работи като обикновено АД. Основни източници на приходи са комплексът "Морски фар" в Свети Влас и ресторант, магазини и басейн в курорта "Слънчев бряг".

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mishlence
преди 2 месеца
Това дружество е пример за огромните далавери и източване, които вероятно се случват и другаде. Показателно защо има малко интерес към български дружества. От 2004 до отписването си имотите са поскъпнали неколкократно, но дружеството така и не успя да постигне дохододност за обикновените акционери (от IPO-то и увеличението на капитала досега). Всички активи на дружеството са съхранени и един вид "присвоени" и ще бъдат уползотворени от "мажоритаря" след отписването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още