IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на първия български АДСИЦ са одобрили делистването му от БФБ

Дружеството се отказва от лиценза си и ще проведе обратно изкупуване на акции

10:20 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на първото българско дружество със специална инвестиционна цел „Прайм Пропърти БГ“ са одобрили компанията да се откаже от лиценза си за АДСИЦ и да се преобразува в обикновено акционерно дружество (АД).

На заседанието акционерите са гласували също така акциите на компанията да бъдат свалени от търговия на борсата, вижда се от протокола, публикуван на сайта x3news.com.

Одобрено от акционерите е и предложението дружеството да изкупи обратно акциите от капитала, като предложената цена е 0,68 лева на акция. Изпълнителните директори ще подготвят обосновка и ще внесат предложението в Комисията за финансов надзор (КФН).

Приети са и съответните промени в устава, така че дружеството да се преобразува в АД.

Това е втори опит за делистване на дружеството от БФБ-София. През 2020 г. акционерите бяха решили да ликвидират дружеството след изтичането на срока му. Впоследствие обаче, след няколко рокади в основните акционери, те се отказаха от ликвидацията и удължиха срока на дружеството.

В последната година „Победа“ АД увеличи дела си в „Прайм Пропърти БГ“ до над 78%. Заедно с фирмата на Сава Чоролеев „Ес Ви Ес“ АД „Победа“ контролира 99,98% от акциите, след като през миналата година осъществи търгово предложение към миноритарните акционери.

Компанията отчита 39 хил. лева консолидирана загуба за полугодието при 183 хил. лева печалба по същото време на миналата година.

Приходите са за 1,2 млн. лева, а разходите достигат 1,239 млн. лева при съответно 1,558 млн. лева и 1,375 млн. лева година по-рано.

От междинния доклад за дейността става ясно, че „Прайм Пропърти БГ“ е продало 16 апартамента и 6 паркоместа в комплекса си „Морски фар“ в Свети Влас за почти 480 хил. евро.

Приключена е сделката за имота в Бургас, в местността „Курт тепе“, която беше одобрена от акционерите, за над 967 хил. евро. Купен е и друг имот в Бургас, със статут на земеделска земя и площ от почти 10 дка, който се намира в местността „Вълчи връх“, за малко над 1 млн. лева.

Дружеството посочва, че на 16 май е подписан предварителен договор за продажбата на терена на ул. „Пиротска“ 104. Сума на сделката и купувач не се посочват. Подписан е предварителен договор и за покупка на незастроен терен в Бургас, като са платени част от парите за имота.

Така дружеството концентрира активите си в района на Бургас. В София компанията притежава още няколко имота – в района на Централна гара, в „Манастирски ливади“ и в района на Южния парк.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още