IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на облигации в САЩ удариха 153 млрд. долара в нов рекорд за февруари

Очаква се през настоящата седмица продажбите да продължат

07:45 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Компании сини чипове са продали облигации за поне 153 млрд. долара в САЩ през февруари, поставяйки нов рекорд за месеца. Компаниите се надпреварват, за да уловят нажеженото инвеститорско търсене на фона на спад в разходите за заеми, съобщава Bloomberg.

Продажбите задминават предишния рекорд за февруари от 150,9 млрд. долара, поставен миналата година, показват данни, събрани от Bloomberg News. Рекордът бива поставен след най-натоварената седмица от почти две години в резултат отчасти на потопа от облигации, продадени за финансиране на сливания и придобивания. Търговците казват, че предстоят още продажби на облигации.

„Пазарът ще продължи да бъде активен“, казва Меган Грейпър, глобален съръководител на дълговите пазари в Barclays, в телефонно интервю миналата седмица. „Не виждам признаци тази вълна от предлагане да отслабва“, посочва тя.

18 компании навлизат на пазара в понеделник, включително Honeywell International, NatWest Group и KeyCorp. Макар че този месец е най-успешният февруари в историята, той все пак изостава от най-активният месец за продажби изобщо – април 2020 г., когато компаниите емитираха облигации за 285 млрд. долара.

Емитирането през февруари е подкрепено от финансиране за изкупувания. Само през последните две седмици книжа за около 50 млрд. долара са били продадени, за да помогнат да се финансират придобивания и отделяния, включително предложения от AbbVie, Bristol Myers Squibb и Cisco Systems.

Привидно ненаситното търсене от инвеститорите прави месеца особено активен. За паричните мениджъри това е възможност да се домогнат до облигации с висока доходност, преди Федералният резерв да понижи основните лихви.

Не само че инвеститорите трупат облигации със зашеметяващ темп, но и разходите за заеми намаляват спрямо върха си от октомври. Средният спред за облигации висок клас се търгуваше на най-ниското си ниво от ноември 2021 г. миналата седмица въпреки рязкото предлагане.

Прогнозите са през настоящата седмица да бъдат осъществени нови продажби на облигации за около 35 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още