IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за предлагането заради Близкия изток подкрепят цените на петрола*

Ястребово настроеният Фед също тревожи инвеститорите, очакващи лихвени понижения скоро

10:04 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, удължавайки печелившата си серия на фона на атаките срещу кораби в Червено море, които засилват опасенията за предлагането, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 34 центa, или 0,41%,  до 82,87 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа WTI се повишава с 29 центa, или 0,37%,  до 77,87 долара за барел.

„Притесненията за смущенията при корабоплаването в Червено море подкрепиха възстановяването на цените, компенсирайки по-ястребовия** тон на  Фед, който в момента натежава върху перспективите за търсенето“, заяви Тони Сикамор, анализатор на IG в Сидни.

Атаките на подкрепяните от Иран хути увеличиха цените на товарните превози и времето за доставка. В понеделник Централното командване на САЩ заяви, че хутите са изстреляли неуспешно ракета по плаващия под американски флаг петролен танкер Torm Thor в Аденския залив на 24 февруари.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в понеделник, че се надява да има огънят в Близкия изток да бъде прекратен до следващия понеделник.

Официално Израел и „Хамас“ остават на различни позиции по отношение на потенциалното примирие, като същевременно се обвиняваха взаимно за забавянията.

И двата основни петролни бенчмарка поскъпнаха с 1% в понеделник след спадове от 2-3% през предходната седмица, тъй като пазарите отчитат, че има по-голяма вероятност намаляването на лихвите да отнеме повече време.

Управителят на Федералния резерв за Канзас Сити Джефри Шмид в понеделник сигнализира, че той, както повечето му колеги от централната банка, не бърза да намалява лихвените проценти. Високите разходи по заеми обикновено потискат икономическия растеж и търсенето на петрол.

Цените на петрола във вторник получиха подкрепа и от сигналите за по-силно търсене в Китай.

„Опасенията, свързани с китайското търсене, намаляват, тъй като рафинериите продължават да купуват активно петрол на физическия пазар след бума на пътуванията покрай китайската Нова година. Това се случва въпреки плановете им за повече спирания за поддръжка от обикновено“, коментираха анализатори на ANZ Bank в бележка.

Фокусът на пазара в момента се насочва към седмичните данни на Американския петролен институт за запасите от суров петрол в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно във вторник.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс в понеделник, изчислиха, че запасите от суров петрол са се увеличили с около 1,8 млн. барела през седмицата до 23 февруари.

*Цените са актуални към 9:42 ч.

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още