IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на увеличение на запасите в САЩ*

Перспективите за отлагане на лихвените понижения от Фед също натежават на настроенията

10:04 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, тъй като перспективата за забавяне на лихвените понижения в САЩ и увеличението на запасите от суров петрол в страната компенсираха поскъпването от вторник на фона на новините, че ОПЕК+ може да удължи съкращенията на добива си, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 43 цента, или 0,51%, до 83,22 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава също с 43 цента, или 0,55%, до 78,44 долара за барел.

Във вторник Мишел Боуман, член на Управителния съвет на Федералния резерв, сигнализира, че регулаторът не бива да бърза да намалява лихвените проценти в САЩ, особено предвид рисковете от ускорение на инфлацията, които биха могли да заличат напредъка в овладяването на ценовия натиск или дори да доведат до повторното му засилване

Коментарите на управителя на Федералния резерв в Канзас Сити Джефри Шмид в понеделник бяха сходни. Те подчертаха опасенията на финансовите пазари, че потенциалните икономически ползи от по-ниските лихви ще бъдат отложени.

„Тази сутрин част от търговците на петролния пазар прибират печалбите си, след като през последните две сесии суровия петрол си възвърна рисковата премия, свързана с конфликта в Близкия изток, от 2 долара за барел, която загуби в петък“, заяви Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на петролния пазар Vanda Insights.

„Това беше отговор на седмичното увеличение на запасите от суров петрол в САЩ в данните на Американския петролен институт (API) и оставащата надежда, че споразумение за прекратяване на огъня в Газа ще бъде постигнато през следващите няколко дни“, добави Хари.

Във вторник президентът на САЩ Байдън каза, че Израел се е съгласил да спре военните действия в Газа за мюсюлманския празник Рамадан. Въпреки това Израел и „Хамас“, както и катарските посредници остават несигурни по отношение на напредъка към постигане на примирие в Газа.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 8,43 млн. барела през седмицата, приключила на 23 февруари, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API) във вторник.

Запасите от бензин са намалели с 3,27 млн. барела, а запасите от дестилати са се свили с 523 хил. барела, показват данните.

Фючърсите върху Брента и WTI поскъпнаха с повече от долар във вторник, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) заявиха, че ще обмислят удължаване на доброволното съкращаване на добива на петрол през второто тримесечие.

Удължаването на намаляването на производството през второто тримесечие е „вероятно“, заяви източник от ОПЕК+. Други двама смятат, че е възможно по-продължително удължаване до края на 2024 г.

През ноември страните от ОПЕК+ се споразумяха за доброволни съкращения с общо около 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие на тази година, начело със Саудитска Арабия, която удължи собственото си доброволно съкращаване.

Анализатори от ANZ Research пишат в бележка, че подобен ход от страна на ОПЕК+ вероятно ще затегне допълнително пазара.

Руските власти обявиха във вторник шестмесечна забрана върху износа на бензин в сила от 1 март, за да компенсират нарастващото търсене от страна на потребителите и фермерите и да дадат възможност на рафинериите да извършат планираната си поддръжка.

*Цените са актуални към 9:42 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още