IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ окрили европейските индекси, Stoxx 500 премина границата от 500 пункта

Акциите на Hugo Boss се сринаха с 18%, след като компанията предупреди, че може да не успее да постигне целта си за продажби за 2025 г.

19:52 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси записаха ръстове в края на сесията, отразявайки оптимизма на инвеститори и икономисти относно решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи непроменени своите лихви за четвърто поредно заседание, съобщава CNBC.

Регулаторът на еврозоната запази стабилни разходите по заемите, като лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също останаха непроменени съответно на равнища 4,5% и 4,75 на сто.

От своя страна управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че очаква инфлацията в региона да продължи низходящата си тенденция през следващите месеци. Тя посочи, че "очакванията за инфлацията в дългосрочен план са като цяло са стабилни - за ниво около 2 на сто".

На фона на това общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна до 503,16 пункта, прибавяйки 0,99% към стойността си. Това е първият път, когато индексът преминава границата от 500 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,71% до 17 842,85 пункта.

Френският индекс CAC отчете повишение от 0,77% до 8016,22 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,17 на сто до 7692,46 пункта.

Пазарите реагираха и на новите данни за услугите в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, които нарастват през декември с 0,4%, става ясно от доклад на Евростат. На годишна база ръстът в сферата на услугите е 2,7% в ЕС и 3% в еврозоната.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 март. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 март.

Трейдърите обърнаха внимание и на фабричните поръчки в Германия, които спадат рязко през януари. Публикуваните в четвъртък данни сочат 11,3% спад в търсенето спрямо предходния месец, оставайки под прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg.

При индивидуалните акции книжата на Novo Nordisk напреднаха с 4,5%, след като стана ясно, че датската фармацевтична компания ще включи лечение на сърдечно-съдови заболявания, след като последното проучване показа, че лекарството Ozempic забавя развитието на хронично бъбречно заболяване при пациенти с диабет.

Междувременно акциите на Hugo Boss се сринаха с 18%, след като компанията предупреди, че може да не успее да постигне целта си за продажби за 2025 г. на фона на охлаждащото се потребителско търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още