IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата: „Агрия Груп Холдинг“ АД

Дружеството отново влиза в състава на основния индекс на БФБ SOFIX

10:00 | 10.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Агрия Груп Холдинг“ АД е акция на седмицата на Investor.bg.

След силната 2022 г. с рекордни цени на селскостопанската продукция заради войната в Украйна 2023 г. беше трудна за дружеството и конкурентите му заради спада на цените на зърнените храни.

Дружеството отчете чувствителен спад на печалбата и силен ръст на разходите за лихви и задлъжнялостта през 2023 г., защото осъществи няколко придобивания.

Цената на акциите падна под 20 лева през миналата година, след като преди това достигна връх от над 25 лева.

На 7 март обаче стана ясно, че дружеството се връща обратно в основния индекс на БФБ-София SOFIX. Също на 7 март са сключвани сделки с акции на компанията на цена от малко над 20 лева, като цените „продава“, които инвеститори очакват, са също над 20 лева.

Има признаци, че акцията е достигнала дъното и се оттласва. Предизвикателствата обаче остават – пазарите на селскостопанска продукция привидно изглеждат стабилни. Според анализатори запасите от пшеница са големи и ще оказват натиск върху цените в следващите месеци. Все повече трейдъри залагат, че цените на пшеницата и царевицата ще падат, като формират най-голямата нетна къса позиция от почти 20 години, според публикация на FT.

Разходите за лихви също ще са по-високи, макар че ръстът им може да бъде ограничен заради очакваното понижение на лихвите на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 10.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 1 месец
Инвесторе, Аргия никога не е била в Софикс, че да се "завръща"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още